In de stad, of op een terras of klein balkonnetje zul je met tuinieren de dingen net iets anders moeten aanpakken. Elke plant wordt dan namelijk in een pot of bak gekweekt en niet in de moestuin, waar ze doorgaans iets groter worden en meer gaan opbrengen. Een overzicht van 3 toppers.

1. Sla
Sla is vrijwel een van de makkelijkste groenten om in een pot of bak te houden. Het ideale gewas voor de stadstuinier, kun je wel zeggen. Je plant kleine slaplantjes, of je zaait ze zelf – afhankelijk van welke soort je het liefst eet. Snij-en pluksla kun je beter zaaien, kropsla vind je dan weer als kant-en-klaar plantgoed in zowat elk tuincentrum. Sla oogst je al na gemiddeld 7 weken, snij-en pluksla zelfs iets sneller. Je zet ze met een aantal naast elkaar in een pot of bak, of je kiest ervoor om elke krop een eigen potje te geven. Dat laatste kan al in kleine 1 l potten. Stop elk slaplantje tot aan de eerste blaadjes in de grond. Let erop dat je ze niet te diep plant, dat kan namelijk rot en schimmels in de hand werken. Sla verlangt veel vocht maar heeft een hekel aan stilstaand water. Snij-en pluksla kun je elke 2 weken bijzaaien, van kropsla is het aangewezen om elke 2 tot 3 weken een nieuwe plantronde te houden. Zo spreid je de oogst en kun je regelmatig eten, zonder de hele oogst in een keer te moeten verwerken.

2. Bonen
Op een terras of balkon is het fijn om af en toe ook in de hoogte te kunnen werken. Hoogte creëeren laat de ruimte namelijk optisch groter lijken, wat op kleine oppervlaktes mooi is meegenomen, toch? Klimbonen zijn daarom ideaal om ook in die situatie te kunnen oogsten. Je oogst er geen kilo’s van, maar wat je oogst is wel de moeite waard. Plant de bonen in een ruime pot met potgrond en geef 1 keer water tot ze kiemen. Bonen hebben namelijk een hekel aan te veel vocht tijdens het hele kiemproces. Dat werkt immers schimmels in de hand. Zet meteen ook een klimrekje of maak een bonenstaak met bamboestokken. Geef de planten regelmatig water, maar vermijd stilstaand water aan de voeten. De bonen bloeien met meestal crèmewitte bloemen die af en toe worden bezocht door bijen, hommels en bijen.

Anderen lezen ook:  Tomaten zaaien

3. Pepers en paprika’s
Als je over een zuiders terras of balkonnetje beschikt, dan zijn pepers en paprika’s – die op dezelfde manier groeien – hoe dan ook een goed idee. Ze hebben allebei nood aan heel veel zon en warmte en af en toe wat water en meststoffen. Meststoffen die rijk zijn aan (P) fosfor en (K) kalium zijn aangewezen. Plant in een ruime pot met een inhoud van 7 tot 7,5 l of combineer met onder andere basilicum en oregano. Pepers en paprika’s bloeien met witte, neerhangende bloempjes die snel vruchten vormen. Die vruchten staan erom bekend er lang over te doen om rijp te worden. Reken op 2 tot 3 maanden vooraleer je kunt oogsten. Vroege variëteiten zijn uiteraard het meest geschikt om buiten te telen.