Misschien vind je sommige groenten en kruiden maar erg gewoontjes om in de tuin te hebben staan? Waag het niet om dat van deze topper te denken. Búitengewoon lekker, dat wel. Bonen zijn veelzijdig en makkelijk te telen.

Hoog en laag
Struikboontjes worden amper 25 tot 30 cm hoog. Klimbonen daarentegen klimmen zich als olympische atleten een weg naar boven. Ze groeien snel en hebben bijgevolg steunstokken nodig.

Bonen zaaien en planten
Bonen plant je vanaf half mei, na de laatste ijsheiligen.
Plant ze in potjes om ze nadien in de moestuin te planten of wijs ze meteen een plaats toe in de tuin. In de moestuin plant je ze wanneer het een tijdje droog is. Bonen hebben een hekel aan ‘natte voetjes’. Teveel water brengt rot en schimmels met zich mee.

De ideale bodem
Vermijd zure grond, daar hebben ze een hekel aan. Beschik je over dat type grond? Dan kan extra kalk de oplossing bieden. Geef ze het zonnigste plekje van de moestuin en voorkom natte kleigronden om geen schimmels in de hand te werken.

Slimme jongens
Bonen halen stikstof uit de lucht en slaan die op in de wortels. Bij dit proces ontstaan op de wortels knobbeltjes. Schrik dus niet als je aan het eind van het seizoen de planten uit de grond haalt; de knobbeltjes zijn een goed teken en geen rare ziekte.

Extra voeding?
Als je de bonen bij de start een flinke portie compost en organische meststof in de vorm van stalmest geeft, is extra bemesten niet nodig. Ze hebben genoeg aan wat er een heel seizoen in de grond zit.
boontjes oogstenOogsten
Oogsten doe je wanneer de boon groot genoeg is, vlezig aanvoelt en de juiste kleur heeft gekregen. Pluk regelmatig om nieuwe bonen te garanderen.

Soorten bonen
Snijbonen: vlezige bonen die gigantisch kunnen worden. Steunen is nodig.
Sperziebonen: ook wel prinsessenbonen genoemd. De meest courante soort, die je ook in de supermarkt kunt vinden.
Droogbonen: worden, zoals de naam al doet vermoeden, gedroogd en nadien gebruikt in tal van gerechten. De peul ervan eet je niet op.

Anderen lezen ook:  Tips voor de stadstuinier

Een buitenbeentje
Een must have op je verlanglijstje zijn de sier- of pronkerwten, oftewel Lathyrus. Niet te eten, maar een aanrader in je moestuin, al was het maar omdat ze fantastisch bloeien. Sommige variëteiten ruiken nog eens erg lekker ook. Dubbel genieten, zo luidt het.