Citroenmelisse komt uit Zuid-Europa, maar is al sinds de middeleeuwen in noordelijker streken ingeburgerd. De verse blaadjes passen zowel in hartige als in zoete gerechten. En is daarnaast goed zelf te kweken!

Melissa officinalis behoort tot de lipbloemigen en is familie van de munt. De plant is winterhard en vraagt weinig verzorging. Hij staat liefst op een voedsel- en humusrijke grond op een beschutte plaats.

Zaaien

Het plantje behoort tot de lichtkiemers: je moet de zaadjes dus niet met grond bedekken. Begin er bij voorkeur vanaf januari binnenshuis mee. Melisse heeft veel tijd nodig om te kiemen. Tip. Sneller resultaat? Vermeerder de plant door middel van stekjes of delen van de wortelstok.

zaailingen citroenmelisse
Afstand houden
De planten die tot 1 meter hoog kunnen worden, moeten op een onderlinge afstand van 40 centimeter in de grond worden gezet. Door ze terug te snoeien of door de uitlopers na verloop van jaren af te steken kun je ze goed onder controle houden.
Voeding
Als melisse regelmatig met compost wordt bemest, kan hij jarenlang op dezelfde standplaats groeien.

Bloei en oogst
De witachtige lipbloemen verschijnen van eind juni tot september. De bladeren kun je het beste net voor de bloei oogsten. Knip de scheuten een handbreed boven de grond af. Rits meteen de bladeren eraf.

Citroenmelisse drogen
Spreid de bladeren uit en laat ze drogen. Zodra ze gedroogd zijn, moet je ze in een luchtdicht afsluitbare pot op een donkere plaats bewaren. Maar je kunt de geurende bladeren het beste vers gebruiken.

thee v citroenmelisseThee van Citroenmelisse
Citroenmelisse is het perfecte ingrediënt voor een kalmerende thee of een verfrissende limonade. Giet mineraalwater over een handvol fijngesneden bladeren en laat enkele uren trekken. Zeef het aftreksel en serveer het ijskoud.

Anderen lezen ook:  Citroengras

Verfrissend effect
Daarnaast zijn de aromatische bladeren zeer geschikt om de smaak van azijn en olie te verfijnen. En ook in veel zomerse gerechten zoals salades zorgen de bladeren voor een verrassend verfrissend effect.

Tegen insectenbeten
Als je tijdens het eten in de tuin door een mug, wesp of bij wordt gestoken, pak je gewoon een paar blaadjes citroenmelisse en wrijft daarmee de huid rond de gestoken plek in.