Een groente eet je vaak omwille van haar vruchten, bladeren, wortel, bloemen of zaden. Maar wist je dat er ook gewassen zijn waarvan je ze allemaal kunt eten. Een eetbare plant dus, van kop tot teen – of van blad tot wortel. Een overzicht!

Courgette
Van een courgetteplant eten we doorgaans alleen de vruchten. Maar ook de bloemen – die net voor het verschijnen van de vruchten tevoorschijn komen – zijn eetbaar. En nog lekker ook! Je plukt ze wanneer ze pas geopend zijn en je vult ze met een kruidenkaas of geitenkaas mengeling. Je wikkelt ze in tempura om ze vervolgens te frituren tot ze goudbruin zijn. Zowel de mannelijke als vrouwelijke bloemen zijn geschikt om opgegeten te worden. Mannelijke bloemen bezitten een lange steel, vrouwelijke bloemen ontstaan uit een iets dikker vruchtbeginsel. Je kunt de bloemen niet bewaren, vers oogsten is de boodschap.

Framboos
We zijn allemaal gek op frambozen. Toch? De hele zomer lang oogst je af en toe heerlijke bessen. Maar wist je dat ook de bladeren van frambozen eetbaar zijn? Je eet ze uiteraard niet op, je maakt er thee van. Je knipt dan volgroeide bladeren, je legt ze op een doek of schaal en je laat ze binnenshuis rustig drogen. Een donkere plek is ideaal. Nadat de bladeren droog zijn kun je ze verpulveren en opvangen in papieren zakjes – om vervolgens thee van te maken. De smaak is – wanneer de bladeren goed gedroogd werden – best lekker. Niet uitgesproken, maar wel goed. Over frambozenbladthee doen heel wat verhalen de ronde. Je zou er als zwangere vrouw een zeer goede en vlotte bevalling door krijgen. Voor sommigen is het middel weeënopwekkend, voor andere versterkt het de spiermassa rond de baarmoeder, waardoor de bevalling dus sneller verloopt.

Anderen lezen ook:  Pepers brengen pit in je moestuin!

Peultjes
Peultjes worden in de volksmond ook mange tout genoemd. Vrij vertaald betekent dat alles opeten. Je eet – in tegenstelling tot doperwten – het hele peultje. Doperwten moeten worden gedopt vooraleer je ervan kunt eten. Ze zijn taai en bezitten heel wat vervelende draden. Peultjes zijn botermals en bezitten daarentegen geen draden. Naast de peultjes kun je ook de bladeren eten. De frisse scheuten die gevormd worden op de kop van de plant of in een bladoksel tevoorschijn komen zijn mals en lekker in salades. Ze bezitten een zoete smaak en lekkere bite.

Zoete aardappel
Een knolgewas uit de Andes. Zoete aardappel groeit aan de bergflanken van het Andesgebergte. Ze worden zelfs in grote aantallen gekweekt om vervolgens naar Europa en andere delen van de wereld te worden verscheept. Een heuse economie dus, zeker nu de gezondheidshype haar hoogtepunt bereikt. Zoete aardappel is bij goed weer ook bij ons te telen. Hoe warmer de zomermaanden, hoe groter de kans op een mooie oogst. Je plant ze in april voor in potten om vanaf mei in de moestuin te planten. Zoete aardappel is een kortedagplant, ze vormt pas knollen wanneer de dagen korter en kouder worden. Gek genoeg zijn ook de blaadjes eetbaar. Je verwerkt ze als spinazie of als roerbakgroente. Verrassend lekker!