De kiwi is een semi-exotische plant. Ze groeit het liefst op een voedzame bodem en produceert jaarlijks meterslange nieuwe scheuten. In de herfst, vaak na de eerste vorst, kun je oogsten. De planten bezitten vaak alleen mannelijke of vrouwelijke bloemen, soms zijn ze tweehuizig en produceren ze ze allebei. Kiwi’s uit eigen tuin? Yes, please!

Planten in de tuin

In tegenstelling tot heel wat andere fruitsoorten zijn jonge kiwiplanten niet of nauwelijks winterhard. Ze worden vaak in kassen gekweekt, omdat ze vooral het eerste jaar niet onderhevig mogen zijn aan hevige vorst. Plant ze pas vanaf eind april, begin mei, afhankelijk van het weer. Exemplaren waarvan je weet dat ze goed werden afgehard kunnen vanaf maart worden geplant.

De ideale plek

Geef kiwi’s een plekje in de zon. Ze groeien het liefst op een voedzame bodem die het water goed draineert maar ook goed vasthoudt. Aan stilstaand water hebben de planten een hekel. Geef ze voldoende ruimte omdat ze vooral in het begin ontzettend hard zullen groeien. Bij het planten laat je een flinke portie compost aanrukken, extra meststoffen geven op een reeds bemeste bodem is niet nodig.

Tweehuizige planten

Om problemen met bestuiving te voorkomen kun je maar beter twee verschillende kiwiplanten aanschaffen. Een groot deel van de beschikbare soorten hebben namelijk ofwel mannelijke of vrouwelijke bloemen. Tweehuizige vrouwelijke of tweehuizige mannelijke rassen, noemt men ze. Om een succesvolle bestuiving te garanderen schaf je dus het best een plant aan met mannelijke en een plant met vrouwelijke bloemen. Tegenwoordig bestaan er echter ook eenhuizige rassen waarbij er zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen op de plant staan.

Anderen lezen ook:  Hoge temperaturen in de kas

bloemen van kiwi

De verzorging

Kiwiplanten groeien ontzettend hard wanneer ze het naar hun zin hebben. Geef ze voldoende ruimte zodat ze andere planten niet hinderen. Plant ze met een onderlinge afstand van 5 tot 10 meter, afhankelijk van het ras. Vermijd voetbeplanting en onkruid, maar breng een laag mulch aan. Geef aan het begin van de teelt af en toe water tijdens extreem warme periodes. 

Winterharde kiwi’s

De meeste kiwisoorten zijn winterhard tot gemiddeld – 12 tot – 15 °C. Actinidia arguta kan dan weer temperaturen verdragen tot pakweg – 20 en zelfs – 30 °C.

Sterke planten

Het mag dan wel niet altijd van een leien dakje lopen, toch hebben kiwi’s nauwelijks vijanden. Ze zijn weinig vatbaar voor ziekten, schimmels en vervelende belagers. Met uitzondering van mijten, die de bladeren kunnen aantasten, of wortelrot op te natte bodems. 

Klimrekjes en snoeiwijzen

Omdat ze ontzettend hard kunnen groeien voorzie je maar beter meteen een klimrek of muur waar ze tegenaan kunnen groeien. Zodra de planten een goede start hebben gemaakt, is het een kwestie van een onderhoudssnoei toe te passen.

  • De zomersnoei

Zodra de vruchten zijn gevormd (juni), kun je in principe een zomersnoei toepassen, dat remt de hevige groei. Hoe vaker je snoeit in de zomer, hoe meer korte scheuten er worden gevormd die vruchten voortbrengen. Takken die te lang en te wild groeien kun je wegsnoeien, te veel vruchten kun je uitdunnen om lucht te creëren. Laat bij elke snoeibeurt genoeg bladeren hangen, die zijn nodig voor de fotosynthese van de plant.

  • De wintersnoei

Mannelijke planten snoei je na de bloei, vrouwelijke planten worden vanaf december tot januari aangepakt. Er worden namelijk alleen kiwi’s gevormd op korte, eenjarige en houterige scheuten. Vanaf eind februari, begin maart komt de sapstroom weer op gang, waardoor de planten kunnen ‘bloeden’ en op die manier energie kunnen verliezen. Wist je trouwens dat snoeien in de winter de groei stimuleert?

Anderen lezen ook:  Recept abrikozencrumble

Wanneer oogsten en hoe bewaren?

Voordat je een oogst van enige betekenis hebt ben je al snel vier of vijf jaar verder, afhankelijk van de soort. Je oogst dan zo laat mogelijk, het liefst vanaf november, wanneer het kort en licht heeft gevroren. De smaak wordt dan zoeter. Haal de vruchten van de plant en laat ze binnenshuis verder afrijpen. Kiwi’s kunnen in ons klimaat nauwelijks rijp worden geplukt, maar door ze binnen bloot te stellen aan ethyleengas – een rijpingsgas dat wordt geproduceerd door bijvoorbeeld appelen en bananen – versnel je dat proces. Rijpe kiwi’s kun je ongeveer een week op kamertemperatuur bewaren.