Oca (du Pérou) is een bijzonder knolletje uit de klaverzuringfamilie. De plant levert je geen kilo-oogst maar staat wel garant voor een aantal eetbare knolletjes die je rauw in salades kunt eten. Oca werd ooit als aardappelvervanger geïntroduceerd, maar kon onmogelijk genoeg gewicht in de weegschaal brengen om voor een kentering in de landbouwindustrie te zorgen.

Zaaien of planten?
Oca wordt geplant en niet gezaaid. Je plant de kleine broedknolletjes vanaf april in aparte potjes in de kas. Geef water en bescherm tegen eventuele nachtvorst. Na gemiddeld anderhalve week tot twee weken komen de eerste blaadjes tevoorschijn. Pas vanaf half mei, na de ijsheiligen dus, kun je ze buiten planten. Geef ze een plekje in de zon en probeer ze in rijtjes of groepen te planten. Geef de planten voldoende ruimte om te groeien. Een onderlinge afstand van gemiddeld 50 cm. langs alle kanten is prima.

Mulchen
Tijdens de zomer kan het uiteraard flink warm worden. Om ervoor te zorgen dat al het water in de bodem niet verdampt, kun je maar beter tijdig mulchen. Je brengt dan een laagje gemaaid gras aan, maar ook stro en zelfs cacaodoppen behoren tot de mogelijkheden.

Oogsten & bewaren
Oca oogst je in de late herfst, vanaf november tot de eerste nachtvorst. Oca is een kortedagplant en vormt dus pas dikkere knolletjes wanneer de dagen korter worden en de temperaturen flink dalen. Je kunt ze ook iets langer in de grond laten zitten en oogsten naar behoefte, maar dan is bescherming wel nodig. Je kunt stro aanbrengen om de temperaturen positief te beïnvloeden. Oca verwerk je meteen of laat je nog een tweetal weken rusten voor je ze verwerkt. Ze worden dan meliger en zoeter. Je kunt ze een aantal weken bewaren in een kistje met vochtig zand, zodat ze niet uitdrogen. Leg ze echter niet in de koelkast, dan verliezen ze smaak en structuur.

Anderen lezen ook:  Tips voor het kweken van maïs