Ken je het gevoel dat je alle slakken in je moestuin zou willen doodtrappen, nadat ze alweer de helft van je met liefde gekweekte planten naar binnen hebben gewerkt? Slakken planten zich razendsnel voort door eitjes af te zetten. Een slak legt in haar leven honderden eitjes, die al even snel weer uitgroeien tot een volwassen exemplaar. Vooral tijdens vochtige periodes rukken ze massaal op en richten ze onherstelbare schade aan. Niet alleen de huisjesslakken, maar in hoofdzaak de naaktslakken zijn het schadelijkst.

De oplossing

  • Ga tijdens het ‘slakkenseizoen’ – vooral maart, april, september, oktober, maar dus ook nu vanwege het zachte weer– op zoek naar slakken en hun eitjes. Je vindt ze onder dode materialen waar het vochtig is maar niet nat. Voeder de eitjes aan de kippen en eenden.
  • Overdag zie je nauwelijks slakken. Ze zijn vooral ’s avonds actief. Ga op dat ogenblik op ‘slakkenjacht’.
  • Creëer een optimale omgeving voor de natuurlijke vijanden van slakken. Vogels zoals merels, spreeuwen en lijsters zijn er dol op – vooral de huisjesslakken moeten eraan geloven – egels eten ze als tussendoortje en zelfs mollen of kikkers en padden zijn ervoor te vinden.
  • Maak een natuurlijke barrière van oester- of mosselschelpjes of eierschalen. De scherpe randen kunnen het weke slakkenbuikje irriteren, waardoor ze op een afstand blijven.
  • Slakken hebben een alcoholprobleem. Graaf een potje of bekertje tot aan de rand in en vul het bekertje tot voor de helft met bier. De slakken willen ervan drinken, vallen erin en einde verhaal.
  • Laat kippen en Indische loopeenden in de winter loslopen op je perceeltje. Ze zullen met plezier de eitjes en overgebleven slakken naar binnen werken.
  • Koperringen leg je aan de basis van de plant zodat slakken meer moeite moeten doen om bij de planten te geraken. De koperringen zijn erg glad, waardoor de slakken al even snel weer naar beneden glijden. Maar wederom: slakken hebben daar ondertussen al oplossingen voor gevonden, 100 procent waterdicht kun je dit middeltje dus niet noemen.
Anderen lezen ook:  5 tips voor het kweken van ijsbergsla

Als alles wat hierboven staat niet helpt, dan zijn er nog altijd de ecologische slakkenkorrels. Het is ecologisch helemaal verantwoord en alleen de slak sterft. Dergelijke korrels bevatten ijzerfosfaat dat alleen de middenkropklier van een slak aantast. En laat nu – geheel toevallig – alleen slakken zo’n kropklier te hebben. De ecologische slakkenkorrels zijn niet schadelijk voor huisdieren, egels, mollen, vogels en kikkers.