Vooral honingbijen, solitaire bijen en hommels nemen een groot deel van de bestuiving van gewassen voor hun rekening. Ze bestuiven onder andere appels, peren, courgettes, besjes, paprika’s en zelfs mango’s. Zonder bijen is het trouwens ook voorgoed gedaan met mosterd en koffie. Maar hoe zit dat dan met wespen? Hebben wespen ook een nut, of zijn ze er alleen om ons het leven zuur te maken, als we ons favoriete zoete drankje drinken? Een overzicht.

Honingbij
Is de bekendste bijsoort. Ze komt vaak voor in grote aantallen en wordt gewaardeerd omwille van haar rol als bestuiver. Het lijf van een honingbij is langwerpig en bezit een duidelijk strepenpatroon. Een bijenvolk kent verschillende verschijningsvormen, maar bestaat hoofdzakelijk uit een moer of koningin, werksters en darren. De koningin is het zeldzaamst, zij produceert de nakomelingen en heerst over haar volk. Ze legt tot wel 2000 eitjes, per dag. De werksters zijn net als de koningin vrouwelijk, maar opvallend kleiner en altijd in de weer. Darren, de mannelijke bijen, komen bijna hoofdzakelijk in de zomer tevoorschijn. Ze paren maar spelen ook een belangrijke rol bij de temperatuurregeling in de kolonie.

Solitaire bij
Wordt ook wel wilde bij genoemd. In onze gebieden komen er honderden soorten voor, waaronder de mestelbij, die wellicht de bekendste is. Solitaire bijen leiden meestal een alleenstaand leven, terwijl honingbijen erg sociaal zijn en in kolonies leven. Ze maken zelf een nest, gaan zelf op zoek naar eten en leggen zelf eitjes. Solitaire bijen leven vaak ook korter, met amper een paar weken. Het zijn vooral wilde of solitaire bijen die zich in jouw bijenhotel zullen vestigen, niet de honingbij. Solitaire bijen zijn trouwens veel rustiger dan honingbijen, ze hebben namelijk geen kolonie te verdedigen.

Anderen lezen ook:  Nu nog snel zaaien

Hommels
Zijn de dikkertjes onder de bijen. Ze hebben een dik lijfje dat sterk behaard is en meestal herkenbaar is door de gele en zwarte strepen. Hommels komen vooral voor in gematigde en koelere gebieden, ze zijn namelijk beter bestand tegen schommelende temperaturen, vanwege hun dikkere lijfje. Ze leven net als alle andere bijen van nectar en stuifmeel. Hommels kunnen tot wel 2 uur na elkaar stuifmeel opslaan en tot wel 60 % extra lichaamsgewicht met zich meesleuren. Mannelijke hommels bezitten geen angel, vrouwtjes wel. Hommels maken hun nest in de grond of in achtergelaten nestkastjes.

Wesp
Komt vooral voor in Europa en de rest van het noordelijk halfrond. Ze is het bekendst als vervelend insect omdat ze je vooral gaat belagen bij het drinken van zoete drankjes of het dragen van een nog zoeter parfum. Toch zijn wespen nuttig, ze houden rupsen en andere schadelijke insecten in toom. Een wesp heeft een langwerpig lijfje en een licht behaarde kop. Ze bezit gele en zwarte strepen.