Waterkers kun je het hele jaar door binnen kweken in een bak met goed vochtige grond. Dit gezonde plantje heeft een bloedzuiverende werking en bevordert de spijsvertering. Je kunt waterkers in veel gerechten gebruiken, bijvoorbeeld een soep met blauwschimmelkaas.

Ingrediënten
Voor de soep
– 1 ui
– 1 knoflookteentje
– 100 g bloemige aardappelen
– 2 el boter
– 2 el bloem
– 150 ml droge witte wijn
– 750 ml groentebouillon
– zout en peper
– 200 g waterkers

Voor de crème
– 100 g kwark
– 100 g zachte blauwschimmelkaas
– zout en peper
– 35 g walnoten
– 1-2 el ahornsiroop

Bereiding
Pel de ui en het knoflookteentje, schil de aardappelen en snijd alles in kleine blokjes. Fruit de ui en de knoflook in hete boter tot ze glazig zijn. Voeg de aardappelen toe, roer de bloem erdoorheen en blus met de wijn. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook, kruid met zout en peper en laat alles onder af en toe roeren circa 20 minuten op zacht vuur sudderen.

Meng voor de crème de kwark met de blauwschimmelkaas. Breng met zout en peper op smaak. Hak de walnoten fijn, meng met de ahornsiroop en druppel het mengsel over de kaascrème. Spoel de waterkers af, dep droog en trek de blaadjes eraf. Doe ze bij de soep en pureer alles fijn. Laat de soep, afhankelijk van de gewenste consistentie, wat inkoken of voeg wat bouillon toe. Haal van het vuur en breng op smaak. Verdeel de soep over kommen en dien op met de kaascrème en stokbrood.

Anderen lezen ook:  Gestoofde champignons met uien

Tip
Omdat waterkers een vochtige ondergrond is gewend, kun je de plantjes het beste staand in een glas water bewaren. Lang kan dit echter niet.