De zeekool zie je vaak langs de Engelse kust opduiken, maar kun je ook prima zelf kweken. Vooral de jonge scheuten met hun licht nootachtige smaak zijn erg lekker. Je moet alleen wel wat geduld hebben voor de eerste oogst.

Niet zaaien maar stekken
De plant groeit het liefst op zandgrond en heeft een hekel aan stilstaand water. Je kunt de plant zaaien, maar veel efficiënter is het nemen van stekken, die je in het voorjaar kunt planten.

Groeiperiode
Zodra ze in je tuin staan, zullen ze er een aantal jaar groeien. Zeekool die op een optimale plaats groeit, kan met gemak wel dertig jaar op dezelfde plek staan. Vervang de zeekoolplant na een paar jaar als je ervan eet. Anders put je de plant te veel uit.

groei_zeekool

Oogsten na drie jaar
Na zo’n drie jaar kun je voor het eerst oogsten. Je bleekt de jonge scheuten en verwerkt ze als asperges of artisjokken. Je kunt ze blancheren, bakken of licht aanstoven. Zeekool bleek je met een bleekklok of door een omgekeerde pot over de plant te zetten.

Bijvriendelijke bloemen
Vanaf mei verschijnen er witte bloemschermen op de zeekoolplant; bijen en vlinders zijn er dol op. Een plant die je dus ook prima gewoon in de siertuin kunt zetten!

bloei_zeekool_bloemen

Meer inspiratie en informatie over de moestuin, vind je in het magazine De Tuin op Tafel.

Anderen lezen ook:  Gebruik je moestuin op de BBQ