Daslook is de underdog van de lookfamilie. De plant produceert geen grote bollen, maar als je ze eenmaal hebt geproefd en haar mogelijkheden kent, is het een leuke vervanger voor de traditionele lookvariëteiten. Meer nog: daslook wordt geplukt in de vroege lente, terwijl er dan van verse knoflook nog geen sprake is. Ze bloeit met helderwitte, elegante bloempjes die eetbaar zijn.

Waar groeit daslook?
Daslook groeit het liefst op een schaduwrijke plek waar de zon af en toe schijnt. In het wild groeit de plant namelijk meestal in bossen. Een vochtige, goed doorlaatbare bodem is prima. Zet ze op een plek waar ze geen andere gewassen hinderen, daslook heeft de neiging om matig te woekeren. Door middel van ondergrondse broedbolletjes vermeerdert de plant zich vrij snel, waardoor je al na een paar jaar kunt spreken van een daslookpartijtje. Meststoffen geven is niet nodig, (blad)compost daarentegen is een stevige aanvulling voor de reserves die in de bol zitten.

En verder
Op wat onkruid verwijderen na stelt daslook weinig eisen. Geef af en toe water tijdens extreem droge periodes om uitdroging te voorkomen. Vanaf mei komen er witte bloempjes op de plant te staan die ontzettend elegant zijn en vaak worden bezocht door insecten. Ze staan met tientallen op een lange bloemsteel en zijn, hoe raad je het, eetbaar. Na de bloei zal de plant stilaan afsterven en vanaf juli helemaal verdwenen zijn. De bolletjes blijven de hele zomer in de grond zitten om het jaar daarop vanaf maart weer scheuten te vormen.

Nu oogsten
Vanaf april en mei kun je de bladeren en bloempjes plukken om ze te verwerken in tal van gerechten. In tegenstelling tot knoflook oogst je bij daslook alleen de bladeren en bloemen. Pluk niet te veel bladeren van één plant, maar oogst afwisselend van andere planten om uitputting te voorkomen. Was de bladeren altijd erg goed, katten vinden de plant namelijk aantrekkelijk om tegen te urineren. Vooral zwangere vrouwen mogen de plant daarom niet eten. Bewaren kun je de bladeren nauwelijks, tenzij je ze in een vochtige handdoek wikkelt, dan zijn ze twee tot drie dagen houdbaar in de koelkast.

Anderen lezen ook:  Kranige kervel