Het is inmiddels september, maar de moestuin weet nog niet van ophouden. Je oogst nu nog volop tomaten, pepers, paprika’s, aubergines, en ook courgettes, bonen, komkommers, augurken en veel meer. Maar wat brengt de moestuin deze maand, en welke klusjes liggen er op je te wachten? Een overzicht.

Zaai nu de herfst
Als je binnenkort najaarsgroenten wilt oogsten, dan zul je nu moeten zaaien. Veldsla, spinazie, maar ook winterpostelein, rucola, snij-en pluksla behoren nog tot de mogelijkheden. Zaai ze voor de in de kas of zaai ze meteen waar ze uiteindelijk moeten komen te staan, de bodem is namelijk nog lekker warm – waardoor ze sneller gaan kiemen.

Rabarber planten
Eind deze maand kun je rabarber planten, of verplanten. Je scheurt dan een moederplant in 2 of 4 gelijke delen en plant de resterende delen opnieuw.

Knoflook planten
Vanaf september kun je knoflook planten. Maar ook in oktober en november kan het nog steeds. Plant de teentjes op gemiddeld 10 centimeter van elkaar, zodat ze genoeg ruimte hebben om te groeien zonder dat ze elkaar gaan hinderen. 1 teentje wordt straks 1 grote bol.

Zaden drogen en bewaren
In een moestuin, en bij uitbreiding zelfs een siertuin, kun je op het einde van het seizoen zaden oogsten – om ze daarna te bewaren en volgend jaar opnieuw te zaaien. Selecteer zaden op een windstille dag en het liefst wanneer het even niet heeft geregend, dat voorkomt namelijk schimmelvorming. Vang de zaden op in een bakje of schaal en laat nog gemiddeld 2 weken nadrogen. Verpak de zaden in papieren zakjes (zo kunnen de zaden ‘ademen’) en zet ze op een koele, donkere en droge plek.

Anderen lezen ook:  Zaaikoorts

Prei aanaarden
In september is het verstandig om winterprei nog een keertje aan te aarden. Aanaarden is nodig om de mooie witte schachten te krijgen. Doe je dat niet, dan zal de prei bij het oogsten overwegend groen zijn. Aanaarden doe je met een schoffel of tuinhark. Je trekt dat de aarde naar je toe en maakt kleine ophopingen tegen de schachten van de prei. Herhaal dat gedurende september en oktober en paar keer zodat ze overal gelijk wit worden.

Opgepast: wespen
Augustus, september en zelfs oktober zijn traditioneel topmaanden voor de fruittuin. Je plukt nu nog appels, peren en zelfs druiven. Maar opgepast voor wespen, ze worden snel aangetrokken door de zoete geur van rijpe en overrijpe vruchten. In een afgelegen boomgaard is er geen probleem, maar in een doorsnee tuin kan het wel voor vervelende omstandigheden zorgen. Vooral wanneer je kinderen in de buurt hebt rondlopen, is het opletten geblazen. Zoet fruit dat op de grond is gevallen raap je dus maar beter tijdig op. Elk wondje is namelijk een lokroep voor de lokale wespenbevolking.

Framboos snoeien
Zomerframbozen die geoogst zijn, snoei je vanaf half september. Je snoeit dan alle afgedragen takken weg en behoudt vijf grote, nieuwe scheuten. Doe je dat niet, dan zal de struik vroeg of laat verwilderen en chaotisch groeien. Plukken wordt dan een stuk moeilijker.