De Tuin op Tafel, editie 2
In dit nummer maak je kennis met een aantal boeiende mensen, elk met alweer een fantastisch verhaal. Je leert wat je in mei en juni in de moestuin kunt doen en je maakt kennis met Crosne of Japanse Andoorn, een gek knolletje. We hebben het over eetbare bloemen en we zorgen voor inspiratie in de pottentuin. En uiteraard vergeten we de heerlijke, haalbare recepten niet. Vers uit de tuin en supersimpel klaar te maken!

Je bent wat je eet; puur eten, de basis voor een goede gezondheid
Soms beseffen we niet meer wat gelukkig zijn is. Is het geld dat ons gelukkig maakt, of ondervind je instant happiness door tijd te spenderen met vrienden en familie? Iedereen beleeft geluk op een andere manier. Culinair auteur Pascale Naessens schreef er het boek ‘Puur eten, dat je gelukkig maakt’ over.

Crosne of Japanse Andoorn
Crosne is een knolgewas dat tot de groep vaste groenten behoort. De plant krijgt vaak een eigen plekje, waardoor voor- en nateelten onmogelijk zijn.

Maak je eigen pottentuin
De tijd dat groenten en kruiden alleen in de moestuin thuishoorden, ligt al lang achter ons. Tegenwoordig is het best oké om met  je favoriete gewassen op je terras of balkonnetje te pronken.

Nordic Kitchen; lekker Scandinavisch koken!
Als we denken aan Zweden, dan hebben we het over diepblauwe meren, uitgestrekte naaldbossen, vrolijk gekleurde huisjes en oneindig lange zomeravonden. Dat Zweden ook een geheel eigen eetcultuur heeft, wordt vaak vergeten. Zweden heeft geweldige zalm, wilde kruiden als roomse kervel en klaverzuring, en zalige bosvruchten. Margareta Schildt-Landgren kookt met Zweedse producten en heeft haar recepten nu gebundeld in Koken uit de nieuwe Nordic Kitchen.

Anderen lezen ook:  Recept groenlof met pasta en roomkaas

Een eigen fruittuin  –  do’s & dont’s
Een eigen fruitparadijsje creëren is makkelijker dan het lijkt. Selecteer de juiste soorten en rassen en zorg voor een goede bodem en de ideale groeiomgeving. Én leer het belang van compost te waarderen, dat komt je fruitfestijn later ten goede!

Pimp je moestuin met (eetbare) bloemen
In een traditionele moestuin spelen voornamelijk groenten en kruiden de hoofdrol, een typische opbrengsttuin dus. De hedendaagse moestuin mag gelukkig wat meer kleur en diversiteit hebben, goed voor tientallen kleurtjes, heerlijke geuren en smakelijke eetervaringen op je bord. Wat zijn eetbare bloemen, hoe eet je ze en welke eet je niet?

Onkruiden
In moestuinland krijg je vroeg of laat te maken met onkruiden. Ze betekenen vaak extra werk en heel eerlijk: het ziet er niet uit. Maar onkruiden zijn meer dan dat. Ze kunnen schimmels en ziekten met zich meebrengen, je hele teelt terroriseren maar ook worden gebruikt in de biologische strijd om vervelende beestjes te weren. Onkruiden, you love them or you hate them!

Nelleke Adema over haar blog & haar moestuin
Nelleke werkt al drie jaar met veel enthousiasme aan haar blog www.proevenmetliefde.nl. Samen met haar vriend woont ze in een dorpje in Friesland: hij houdt de moestuin bij en zij bakt en kookt met de zelf gekweekte producten. Op haar blog deelt ze haar recepten en foto’s. Alles zonder pakjes en zakjes en mét een heleboel liefde.

Tuinieren in de kas; wat je moet weten over teeltrotatie, warmte en zonlicht
Steeds meer mensen hebben een serre of kas en de tuiniers die er nog geen hebben dromen er stiekem van. Een kas is de spreekwoordelijke kers op je moestuintaart. Een droge en warme omgeving biedt heel wat voordelen, maar is tegelijk een valkuil voor beginners. Weg twijfels, welkom tuinkas!

Anderen lezen ook:  Maak je moestuin vlindervriendelijk

De Hofhelden in de moestuin
De Hofhelden zijn rasechte moestuinlovers, dat bewijzen ze in hun nieuwe boek. Hoofdredacteur Angelo Dorny en de Belgische cabaretière Els de Schepper bundelen hun krachten: hij zijn tuinexpertise, zij haar grote liefde voor de eigen kweek. In dit nummer hebben ze het over paarse tomaten, witte aardbeien en te gekke klimrekjes.

Barbara kookt uit eigen tuin
Met haar man, drie kinderen, kippen, eenden en vijf bijenvolken woont Barbara Bonisolli op het platteland waar ze een grote groente- en fruittuin onderhoudt. Met vallen en opstaan heeft ze zich het moestuinieren én het koken uit de tuin eigen gemaakt. Haar ervaringen en recepten heeft ze gebundeld in haar eerste boek ‘Koken uit eigen tuin’.

Tuin op de Pier – van troosteloze vlakte naar groene buurtoase
De Lloydpier in Rotterdam roept niet direct beelden op van peultjes, pastinaken, meloenen, oregano en tomaten. De pier wordt omringd door de Schiehaven en De Nieuwe Maas en door spectaculaire nieuwbouw en havenmonumenten. De bewoners wisten van de pier duizenden vierkante meters braakliggende grond om te toveren in een groene oase: een flinke moestuin, een boomgaard, een hondenspeelveld én een groot grasveld om te spelen, te luieren en te picknicken!

De Tuin op Tafel 2 van 2015

De Tuin op Tafel 2 van 2015 ligt vanaf 30 april in de winkel en is ook hier te bestellen!