De Tuin op Tafel 3 van 2015
In dit zomernummer lees je alles over Angelo zijn passie voor tomaten, het planten van aardbeien en een overzicht van wat je nu kunt oogsten en hoe je precies die hele moestuin leegrooft. Je maakt ook kennis met een heleboel boeiende mensen. Genoeg leesvoer dus, om die zomeravonden extra inspirerend te maken.

PUURland; vers van de boer naar het bord
Het zonnetje schijnt over Kweekland. Verschillende vrijwilligers zijn aan het werk in de tuin. De vrolijke bakfiets met daarop het logo van PUURland verraadt dat Steven Koster aanwezig is. Enthousiast verwelkomt hij me op het mooie stukje land in Arnhem.

Angelo & Friends; Feest in de moestuin
Iedereen houdt van een stevig tuinfeestje. Jong en oud kunnen genieten van een fijne zomerdag, lekker eten, verfrissende drankjes, tonnen waterijsjes en gezellig samenzijn. Schuif een paar stoelen dichterbij, kleed de tafel netjes aan en wees creatief, er zijn honderden leuke manieren om van elk feestje een succes te maken.

Limonade; Marta Majewska brengt verkoeling met haar nieuwe boek
Na het succes van Fourplay, het allereerste boek van de populaire foodblogster Marta Majewska oftewel Princess Misia, is het tijd voor een opvolger. Limonade, een boek met 50 recepten en alweer verrukkelijke foto’s moet ons zin doen krijgen in de zomer. De recepten zijn erg eenvoudig en eenmaal klaargemaakt staan ze garant voor een handvol onvergetelijke tuinfeestjes.

Moestuins zoetste lekkernij – Aardbeien!
Aardbeien moeten zowat de zoetste lekkernij zijn in moestuinland. En in tegenstelling tot wat de supermarkt en groenteboer doet vermoeden, zijn het groenten en geen fruit. Als je ze volgend jaar zelf in de moestuin wilt hebben, dan moet je ze in augustus planten. Aan de slag dus!

Salie, underdog in moestuinland
Angelo: ‘Aardappeltjes met salie uit de oven, supersimpel maar o zo lekker! Het populaire klassieke keukenkruid kan in zowat alle bereidingen worden gebruikt. Ik ben een superfan van ananassalie en Salvia microphylla ’Hot Lips’, een variëteit waarvan je de elegante bloempjes kunt eten. En zeg nu zelf, ook al vind je salie retesaai, een plant waarvan de naam eindigt op Hot Lips moet je toch hebben geprobeerd?’

Martine Prenen over economisch en ecologisch leven
Na haar carrière in de media gooit Martine Prenen het over een andere boeg. Ze is gezondheidscoach, schrijft boeken en wil het liefst de ecologische voetafdruk van iedereen zien halveren. In haar nieuwste boek toont ze hoe je blij, bewust en budgetvriendelijk kunt leven, zonder in te boeten aan luxe of budget.

Mijn passie voor tomaten
Angelo: ,,Om de één of andere gekke reden ben ik dol op tomaten. De smaak vind ik geweldig en als plant in de moestuin moet dat gevoel zeker niet onder doen. Ik houd van het zomers karakter van de vruchten, de kleuren en de macht om ze zelf te kunnen kweken, terwijl ze stuk voor stuk veel aandacht van je vergen. Het hele teeltproces duurt maanden, maar het gevoel je eerste echte vruchten te kunnen oogsten vind ik simpelweg magisch.”

Marijke Bijzitter over haar blog, haar moestuin & haar cateringbedrijf
Dat moestuinieren haar hobby was, wist ze allang. Maar dat ze er ook haar geld mee zou kunnen verdienen, is iets waar Marijke alleen maar van kon dromen. Totdat ze haar cateringbedrijf ‘Van Tuin tot Tafel’ startte. Inmiddels serveert ze al bijna twee jaar met veel passie haar eigen gemaakte gerechten met ingrediënten uit haar volkstuin! Op haar blog www.vantuintottafel.nl deelt ze haar ervaringen en recepten.

 Chilipepers; rock-’n-roll in de moestuin
De keuze aan chilipepers is enorm. Je vindt ze in zowat alle kleurtjes en ze hebben allemaal een eigen pikante of zoete smaak. De plant groeit in ons klimaat goed, mits hij de juiste zorg en het warmste plekje in de tuin krijgt. Hoe kweek je pepers, waarom hebben ze het graag warm en vooral: zijn ze hetzelfde als paprika’s?

Death by Burrito
Houd je van scherp, heel scherp of superscherp eten? Maak dan je eigen ‘almost death’- saus voor op je taco of burrito. Bijzondere pepers vind je bij toko’s en gespecialiseerde groentewinkels of je kweekt ze zelf! Burrito’s zijn heel geschikt om lekker in de tuin zó uit de hand te eten en de recepten van Shay Ola zijn verrassend anders dan het gebruikelijke werk met bonen, gehakt en kaas.

Zaai nu de herfst; het is nog lang niet gedaan
Jouw moestuinverhaal is nog lang niet af. Het mag dan wel volop zomer zijn, laat je niet verleiden om de moestuin te laten voor wat hij is. Denk vooruit en zaai nu de herfst. Najaarsgroenten moeten namelijk in juli en augustus worden gezaaid om tijdig geoogst te kunnen worden.

Buurtmoestuin aan het spoor
Vlakbij het Haarlemse spoor ligt een fraai industrieel pand: het Seinwezen. Naast dit voormalig gebouw van de Nederlandse Spoorwegen tuinieren sinds 2013 bewoners uit de wijk Garenkokerskwartier. Hier kweken en telen zij naar hartenlust groenten, kruiden, fruit en bloemen in vijftig tot moestuinbak omgebouwde pallets.

 

De Tuin op Tafel 3 van 2015

De Tuin op Tafel 3 van 2015 ligt vanaf 25 juni in de winkel, maar is ook hier te bestellen!