De Tuin op Tafel 4 van 2015
In de nieuwe editie lees je alles over de moestuin in september en oktober, maak je kennis met kwekerij Noordwijk Buiten en raak je geïnspireerd door Conny, een vrouw die haar succesvolle carrière als financieel directeur inruilde voor een keuken op wielen en zoals altijd word je verwend met haalbare recepten voor elke dag.

Moestuinieren in september en oktober
Met de hulp van de zon oogst je in september nog courgettes en zelfs tomaten of knapperige zomerbladgroenten, maar vanaf oktober verandert alles. Met het najaar voor de deur en nog een heleboel klusjes op stapel kun je er maar beter meteen aan beginnen. Benieuwd naar de klusjes? Je leest het in De Tuin op Tafel.

Kwekerij Noordwijk Buiten: een oude rolkas, bijzondere knollen en kruiden
Een oude rolkas die mag doorleven als kwekerij en theedrinkerij. De familie Janson is erin geslaagd een ode te brengen aan al wat nieuw of reeds vergeten is. Kwekerij Noordwijk Buiten is gespecialiseerd in (h)eerlijke kruiden en niet alledaagse eetbare bloemen, planten en knolletjes.

Fruit & groenten inmaken
Soms kan de moestuinier een beetje in paniek raken. Bijvoorbeeld als er opeens 10 courgettes rijp zijn en je al de hele week courgettes hebt gegeten. Of als het kistje tomaten steeds voller wordt. Bij uitgeverij Deltas verscheen onlangs het boek Fruit & groenten inmaken, een onmisbaar werk voor elke moestuinier.

Vijgen, vakantie in eigen tuin
Vijgen zijn ontzettend veelzijdig en kunnen je gerechten in een mum van tijd opwaarderen. Deze vruchten groeien van oorsprong in landen aan de Middellandse Zee, waar het makkelijk 7 meter hoge bomen worden. Maar ook bij ons zijn ze te kweken, als je maar de juiste variëteit kiest en ze een zonnig plekje geeft.

Anderen lezen ook:  Kweken op de grond van Vincent van Gogh

Sarah D’hooge over haar blog & haar moestuin
Toen Sarah D’hooge zes jaar geleden op de boerderij (zonder moestuin) van haar vriend kwam wonen, moest ze dus wel een moestuin beginnen. En nu kookt ze heerlijke gerechten van haar eigen groentjes uit de tuin. Maar ook honing, advocaat en kaas maakt ze allemaal zelf. Op haar blog www.vaneigenkweek.be deelt ze met veel plezier haar recepten en het leven op de boerderij.

Zoete aardappel in potten
Angelo: ‘Ik waagde mij vorig jaar aan de teelt van zoete aardappel of bataat. In potten, weliswaar. Want normaal gezien kun je ze niet in ons klimaat kweken. Ik vond een variëteit die weerbestendig is en met de juiste zorgen – bij het minste zuchtje wind in de kas zetten – het bij ons prima doet. Het resultaat: exemplaren die niet onderdoen voor wat je in de winkel vindt.’

Moestuinieren onder glas
In de kassen van Onze Volkstuinen oogst een gezellige clubje inwoners van Almere de meeste smakelijke groenten. Volledig biologisch, zonder ziektes en plagen en – misschien wel het grootste voordeel – in het najaar en in de winter gaan ze gewoon lekker door.

Pompoen, maar dan anders
De pompoen, zoals wij die kennen, is meestal rond, oranje en regelrecht uit een foute Halloweenfilm geplukt. Gelukkig kent moestuinland geen beperkingen en is er naast de klassieke exemplaren ook keuze uit vreemde vormen en te gekke kleuren. Maar wanneer oogst je en welke rassen zijn geschikt om mee te experimenteren in de keuken? Je leest het in De Tuin op Tafel.

Anderen lezen ook:  Nieuw magazine: Happy Handmade Living

Foodies on Tour
Conny Van Wauwe is 47, houdt van koken en zegt haar job als financieel directeur voorgoed vaarwel om te doen wat ze altijd al wilde doen: een foodtruck uitbaten. Met Foodies on Tour wil ze haar droom waarmaken. ,,Het was nu of nooit. En ik ben ontzettend blij de sprong te hebben gewaagd.’’

Nieuw in De Tuin op Tafel: Beginner in de moestuin
Mariëlle van de Kerkhof hield altijd al van tuinieren, maar dat ze zo enorm kon genieten van haar tuin had ze niet verwacht. Een jaar geleden begon Mariëlle van de Kerkhof met het zaaien van haar eerste plantjes. Nu is ze er niet weg te slaan. Ze noemt het haar hof en ‘het is er tof’, aldus de gelukkige moestuinier.
Ben jij ook pas een moestuin begonnen, en wil je graag je ervaringen delen? Stuur ons dan een berichtje via de site, Facebook of een mailtje naar:redactie@detuinoptafel.com. 
cover de tuin op tafel
De Tuin op Tafel 4 van 2015 ligt vanaf 27 augustus in de winkel, maar is ook hier te bestellen!