De Tuin op Tafel 1 van 2016

 

Moestuin in maart & april – klusjes, tips en weetjes
Maart en april zijn drukke maanden in de moestuin. Je zaait je nu een ongeluk om dit voorjaar en in de zomer te kunnen oogsten. Je werkt compost in, je plant nog snel bessen en oogst eind april de eerste asperges. Wij zetten de voornaamste klusjes op een rijtje.

Het moestuinplan –  meer dan bezigheidstherapie
Met het maken van een moestuinplan begint je tuinavontuur pas echt. Idealiter start je ermee in december en januari, maar ook in maart en april kun je nog aan de slag. Waarom is een goed moestuinplan belangrijk en waar moet je precies rekening mee houden? Wij zetten de belangrijkste weetjes op een rij.

Pascale Naessens; over gezonde voeding en buikgevoel
Pascale Naessens behoeft geen introductie meer. Ze heeft niet alleen Vlaanderen overtuigd van haar gezonde en pure keuken, ook het buitenland schreeuwt om een stukje van haar aandacht. Nu ook haar zesde boek Puur Eten 2 alles heeft om opnieuw een ongekend succes te worden, lijkt de weg naar eeuwige roem niet meer ver weg.

Beginner in de moestuin – Lizette Breebaart
,,Hier, moet je dit eens proeven!’’, is een van de eerste dingen die Lizette tegen me zegt. Het aanrecht ligt vol met verse groenten. Heerlijke tomaatjes, bonen en lampionnetjes ofwel ananasbesjes lachen me toe, het is duidelijk dat hier iemand woont die veel van moestuinieren houdt.

Vera Greutink over 15 jaar permacultuur
Vera is een gepassioneerd tuinier en sinds vorig jaar ook auteur van ‘Tuin Smakelijk’. Ze past permacultuur toe in haar moestuin en wil het liefst zoveel mogelijk mensen overtuigen om hetzelfde te doen.

Anderen lezen ook:  Getipte aalbesrassen

Oregano, mooi in de tuin, lekker op het bord
Oregano is een stevig keukenkruid dat winterhard is in de tuin en vanaf mei onophoudelijk verse kleine bladeren produceert. Het bloeit opvallend met witte en roze bloempjes en wordt daardoor vaak bezocht door bijen, hommels en zelfs vlinders.

oregano

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ROOF FOOD, de dakmoestuin van Sabien Windels
Stadslandbouw is populairder dan ooit, dat bewijst ROOF FOOD, een project van Sabien in Gent. Tuinieren in de hoogte, oogsten in de stad en de daaruit voortkomende bereidingen per fietskoerier op hun bestemming leveren: dat kan aardig tellen voor een urban way of life.

Vraag & antwoord over cucamelons, zaden en koriander
Elke tuinier heeft weleens een vraag; waarom aardappels moeten worden voorgekiemd, hoe je wortelvlieg kunt aanpakken en welke potgrond het meest geschikt is om groenten en kruiden in te kweken, het aanbod is ontzettend groot. Wij helpen je op weg!

Eetbare kustplanten – van kool tot zeekraal
Aan zowat elke rotsachtige kust groeien eetbare planten met ongekende smaken. Het gaat vaak om vaste kustgroenten, die het ook bijzonder goed doen in onze tuinen en om die reden een plekje verdienen op je verlanglijstje.

Floor Korte over haar blog & haar moestuin
Omdat haar papieren dagboekje met alle moestuin avonturen uit zijn voegen barstte, begon Floor twee jaar geleden haar blog Floorsmoestuin.nl
Alles over haar moestuin deelt ze in dit online dagboek.

Buitengewone gewassen, eetbaar en toch anders
In onze moestuinen krijgen meestal de courante gewassen een plekje aangewezen. Prei, sla, bonen en kool zijn de bekendste. Maar de natuur kent geen grenzen en produceert ook buitengewone gewassen, die eetbaar zijn en verrassend uit de hoek kunnen komen.

Anderen lezen ook:  Nieuw: De Tuin op Tafel 04-2019

Gezonde en snelle gerechten van Anna Jones
De lichte, maar toch voedzame vegetarische gerechten van Anna Jones zijn gemakkelijk te maken en vragen weinig voorbereiding. Anna leerde het vak van Jamie Oliver in de restaurantkeuken van Fifteen in Londen.

James Wong – de magie van worteltjes telen
Zelf wortels telen biedt niet alleen een schat aan kleuren en smaken die mijlenver afstaan van de zakken met feloranje penen in het koelvak van je supermarkt. Met een paar tips kun je ze ook zoeter en voedzamer maken.
De Tuin op Tafel editie 1 van 2016