Het ideale zaaigereedschap

zaaigereedschap

We hebben allemaal wel een aantal grote tuingereedschappen om mee in de tuin te werken. Een spade, een hark, misschien een schoffel en wellicht ook een snoeischaar. Maar wat doe je als je van plan bent om te zaaien? Ook daarvoor zijn er een aantal handige tools die je het leven wat makkelijker maken. 

  1. Zaaibakjes of potjes: een tuinier kan niet zonder. Je zaait er je favoriete gewassen in alvorens ze de tuin in gaan. Schaf jezelf meteen ook een zaaibakje met plastic kasje aan, zo creëer je een zeer goed microklimaat. Je zult ook minder water moeten geven.
  2. Trays: een bizar woord, we geven het toe, maar wel zeer handig om te hebben. Een trays is een – meestal – plastic plaat met daarin tientallen pluggen. Kleine plantgaatjes waarin je jonge zaailingen kunt laten kiemen.
  3. Verspeenschopje: is een mini handschopje met een spits einde. Het helpt je de zaailingen goed te verspenen, zonder schade aan te richten aan de jonge wortels. Maar niet getreurd. Een koffielepeltje of een klein vorkje werkt evengoed.
  4. Plantenspuit: heb je nodig om de pas gezaaide zaden water te geven. Je benevelt het aardoppervlak rustig, zonder de zaden uit te spoelen.
  5. Plantetiket: moet je in huis halen, al was het maar omdat je straks niet meer weet wat je precies hebt gezaaid. Het lijkt voor de hand liggend, maar jonge zaailingen herkennen is zelfs voor gevorderde tuiniers heel wat. Vaak zijn er ook zo ontzettend veel variëteiten van 1 groente te vinden dat je maar beter meteen de correcte naam kunt opschrijven.
0 Comments
Previous Post
tips om voor te zaaien
Next Post
moestuinklusjes maart