Martine Prenen geeft tips

martine prenen

Na haar carrière in de media gooit Martine Prenen het over een andere boeg. Ze is gezondheidscoach, schrijft boeken en wil het liefst de ecologische voetafdruk van iedereen zien halveren. In haar nieuwste boek toon ze hoe je blij, bewust en budgetvriendelijk kunt leven, zonder in te boeten aan luxe of budget. Martine geeft tips om meer diversiteit te creëren!

 1. Pluk paardenbloemen
  Paardenbloemen zijn urineafdrijvend, bloedzuiverend en opwekkend. Pluk ze net voor ze bloeien (anders: bitter) in de tuin of in onbespoten velden, weg van uitlaatgassen. Was ze goed. Lekker in salades – grote bladeren kunnen in de soep of quiche. Of fruit ze in de pan en verwerk ze in een omelet.
 2. Maak een insectenhotel
  In de zomer een broedplaats en in de winter een schuilplaats voor nuttige insecten. Neem een bundel bamboestengels of een blokje hout waar je gaatjes in boort (doorsnede 5 tot 10 mm). Hang het aan een tak of tegen een muur naar het zuiden gericht (= minder regen).
 3. Pimp oude balkonbakken met verf en glitters
  Beplant ze met kruiden, bloeiende eenjarigen, of klimmers of hangers die via een raamwerkje je gevel bedekken en geuren/voeden. Bijvoorbeeld wilde kamperfoelie (= bessen voor vogels), braamstruik of hop (= nestmateriaal).
 4. Zaai kaardebol
  Topper! Zaai in april om het jaar daarop de plant te zien bloeien. Kaardebol wordt wel 2 meter hoog. In je tuin of op het balkon of ergens tussenin, de ideale plant om op te vullen. De bladeren dienen als opvangbakje van regen en dauw (= drinkgelegenheid voor vogels). De nectarrijke bloemen zijn voedsel voor bestuivende insecten. De zaden worden trouwens door zaadetende vogels opgegeten en in de winter zorgen ze voor beschutting voor insecten.

Meer weten over Martine? Of wil je een workshop van haar bijwonen? Surf dan naar www.martineprenen.be

0 Comments
Previous Post
Next Post