Zo vanaf november ligt het werk in de moestuin voor een groot deel stil. Toch zijn er nog wat klusjes die je kunt doen in de moestuin in de winter. Bodembedekking aanbrengen bijvoorbeeld, en het een en ander opruimen uiteraard.

Moestuin opruimen
Je hoeft heus niet alles op te ruimen in de moestuin, maar zieke en dode plantenresten haal je maar beter tijdig weg. Ze kunnen ziekten en schimmels bij zich dragen, die zich pas volgend jaar zullen manifesteren op je planten. Gooi ze bij voorkeur in de GFT-bak, niet op de composthoop. Haal ook koolstronken die geen nut meer hebben weg. Tomatenplanten worden, met het oog op mogelijke ziekten en schimmels, eveneens voor de winter uit de kas gehaald.

Droge plantenresten of restanten van bloemen laat je staan tot in de lente. Het kan een tijdelijke voedselbron zijn voor vogels en het ziet er leuk én mooi uit met een laagje rijp of wanneer het gesneeuwd heeft.

Bodembedekking
Over de spade en het feit dat die beter in het tuinhuisje blijft hangen, ga ik het niet hebben, dat hebben we ondertussen allemaal begrepen. Toch? Maar wat doe je met die lege bedjes waar nu niets meer op groeit? Het antwoord is simpel: breng een winterjasje aan!

Bodembedekking tijdens de winter is van groot belang, omdat het de structuur van je bodem sterk beïnvloed. Stel je laat de grond voor wat hij is in de winter. Regen, sneeuw en vorst zorgen ervoor dat de grond dichtslibt en bij gevolg niet meer kan ademen. Er wordt als het ware een dikke korst gevormd en dat kan niet de bedoeling zijn.

Anderen lezen ook:  3 geweldige zomergroenten

Bodembedekking zoals compost, stalmest of afgevallen bladeren werkt prima. Breng doorgaans 5 cm aan op de bedjes waar onder andere wortelgroenten komen te staan, en 10 cm op de plaats waar vrucht- en koolgewassen zullen groeien.

Verder is het belangrijk om stalmest van onder andere koeien en paarden voor de winter aan te brengen, zodat het verteerd is wanneer de eerste lentezon weer gaat schijnen. Niet verteerde stalmest is te geconcentreerd en kan in veel gevallen de wortels van je planten verbranden. Een goede bodembedekking zorgt er ook voor dat onkruidzaden verstikken en geen kans hebben om te groeien. Het is een goede vochtregulator en zorgt daarbovenop voor een schuilplaats voor heel wat nuttige insecten.

Doe de test
Elk jaar, op het eind van het seizoen, een bodemanalyse (laten) uitvoeren is geen overbodige maatregel. Het laat zien hoe je bodem eraan toe is en wat je eventueel moet verbeteren. Compost helpt de bodem luchtig te maken, maar is geen meststof. Het bevat uiteraard wel organische elementen die instaan voor de groei van je planten, maar het is er vooral om de structuur van je bodem aan te pakken. Uit analyses blijkt vaak ook dat je perceeltje een tekort heeft aan kalk. Kalk strooi je (meestal) in de vorm van korrels die je nadien oppervlakkig inwerkt.

Wat oogst je in de winter?
De zomer- of zogenaamde warme groenten hebben we ondertussen gehad. Maar vanaf november kunnen de typische wintergroenten worden geoogst. Zolang de bodem te bewerken is, kun je af en toe rooien.

  • Aardperen – Deze zijn oogstklaar vanaf november. Haal ze met een riek uit de grond en verwerk ze vrijwel meteen. Het voordeel van aardperen is dat ze kunnen blijven zitten en dus winterhard zijn. Oogsten naar behoefte is dus aangewezen.
  • Crosne – Japanse andoorn of corsne wordt geoogst zodra het loof is afgestorven. Haal de vreemde knolletjes uit de grond en bewaar ze op een donkere, koele plaats. Of oogst naar behoefte, ze blijven buiten in leven.
  • Bladgroenten uit de kas – Als je een maand geleden nog wat wintergroen zoals sla, spinazie en veldsla hebt gezaaid kun je nu al een eerste keer plukken.
  • Kool – rode-, witte-, spits- en savooiekool kunnen volop worden geoogst maar kunnen ook, mits wat beschermd tijdens hevige vorst, gewoon op het perceel blijven staan. Ook boerenkool en spruiten zijn klaar om geplukt te worden.
  • Pastinaak – Kunnen bij zacht winterweer in de grond blijven zitten en worden geoogst naar behoefte.
  • Snijbiet – Is matig winterhard en dus prima te oogsten.
  • Prei – Winterprei kun je, zolang de grond te bewerken is, de hele winter oogsten.
Anderen lezen ook:  Maak je moestuin vlindervriendelijk