Het najaar is een uitstekend jaargetijde om te planten en te zaaien. De liefhebbers van ‘moestuinieren’ kunnen in het najaar aan de slag met bijvoorbeeld fruitbomen planten, maar er kan ook geoogst worden.
Een moestuin begint met het maken van een plan. Een hulpmiddel hiervoor is het IVN Tuinplan. Bij het planten dient uiteraard rekening gehouden te worden met de hoogte van de planten. De hoge planten bij een moestuin, zoals tomaat, komkommer en peul, zet je achteraan, de middelhoge (palmkool, wortel en rode biet) komen in het midden en de lage planten (spinazie, rucola en radijs) komen vooraan. Deze volgorde geldt ook voor tuinplanten in een siertuin.
De oogsttijd kan in verschillende maandelijkse periodes worden opgesplitst:
September
In september kunnen de laatste radijsjes, zomerandijvie, zomerwortelen, tuinkers, Oost-Indische kers, boontjes, suikermaiskolfjes en Klein Duimpje-slakroppen ‘van het land’ in de moestuin worden gehaald. Dat geldt ook voor vruchtgroenten als tomaten, paprika’s, pepers, komkommers, aubergines en courgettes. Het is aan te raden deze vruchten regelmatig te plukken, zodat ze niet te groot worden en de plant meer energie kan steken in de nog niet volgroeide vruchten.
September is de tijd om de wortels van de witlof voorzichtig te rooien. Nadat de wortels 15 dagen op het land hebben gelegen, kunnen de stronkjes boven de wortel afgesneden worden en de witlofwortel opnieuw in de grond worden gestopt. Deze maand kunnen ook artisjokken, bietjes, bloemkool, broccoli, Chinese kool, ijsbergsla, knolselderij, knolvenkel, koolrabi, pastinaak, prei, selderij, sluitkool, snijbiet, spinazie, ui en veldsla geoogst worden. Qua fruit is het tijd om appels, peren, meloenen en bessenstruiken zoals de framboos, braam, aalbes en zwarte bes te oogsten.
Oktober
Wie buitentomaat heeft moet in oktober alle hele trossen plukken en deze binnen op een warme plaats of in een kas leggen om af te rijpen. Vorstgevoelige kruiden zoals bieslook en peterselie kunnen het beste uitgegraven worden en binnen in een pot bewaard.
Ook in oktober kan nog steeds veel fruit worden geoogst zoals peren, appels en late pruimen. Wacht niet te lang met het oprapen van de vruchten nadat deze van de boom zijn gevallen en bewaar ze op een koele en donkere plaats. Oktober is ook een uitstekende maand om gewassen zoals andijvie, komkommers, bieten, rapen, witlof, koolrabi, kropsla, wortelen, bloemkool, doperwten en spinazie te oogsten.
November
In november is het oogsttijd voor vroeg rijpende spruitkoolrassen. Verder kunnen in deze maand andijvie, bieten, rapen, witlof, Chinese bieslook, wortels, bloemkool, rammenas, schorseneren, pastinaak, boerenkool en prei worden geoogst. Meer info: www.plantmee.nl