Droom je al jaren van een tuin met bloeiende planten, mooie bomen, lekker veel groenten, een ruim terras met fijne tuinmeubelen en een handig tuinhuisje? Een tuin aanleggen lijkt moeilijker dan dat het is. Met deze handige tips wordt jouw droomtuin stap voor stap werkelijkheid!

Stap 1 Tuin aanleggen begint met een plan

Voor je daadwerkelijk in de tuin aan de slag kunt, is het handig om eerst een duidelijk plan te maken. Bedenk welke stijl jouw tuin moet krijgen. Doe ideeën op in tuinmagazines, op websites, in tuincentra en op tuinbeurzen. Ga ook eens langs de GAMMA voor ideeën wat betreft materialen voor het grote werk zoals het aanleggen van een terras of bestrating. Houd bij het maken van het plan ook in gedachten hoeveel tijd (en geld) je vrij wilt maken.

Tip Bekijk ook de ligging van je tuin ten opzichte van de zon en wind, en test op welke tuingrond je tuiniert. De hoeveelheid zon en wind plus de tuingrond is heel belangrijk voor de plantenkeuze.

Stap 2 Tijd voor het tuinontwerp

Als je je ideeën helder voor ogen hebt, meet je je tuin goed op en maak je een tuinschets waarop je een handige indeling maakt. Geef op de tekening aan waar het huis staat, waar de ramen en deuren zitten en vergeet niet de elementen die al aanwezig zijn of die je wilt behouden. Denk aan een garage, een tuinhuis, schuur of poort, maar ook een boom of (grote) heester. Deel je tuin zo logisch mogelijk in. Houdt ook rekening met de zon. Vooral op de plek waar je moestuin komt, moet geregeld de zon schijnen. De vlakken vormen de basis voor het tuinontwerp. Verfijn de tekening door paden, terrassen, borders en gazon aan te brengen. Zie daar, het tuinontwerp is klaar!

Stap 3 Materiaal aanschaffen

Het is tijd om materialen aan te schaffen! Vaak hebben ze bij een bouwmarkt zoals GAMMA genoeg keuze in bestrating, erfafscheiding, tuinhout, verlichting en eventueel waterelementen. Voor beplanting is een tuincentrum of kwekerij meer geschikt. Het is het gemakkelijkst om te beginnen met de aanschaf van de bouwmaterialen, zoals een schutting en bestrating: dit vormt immers de basis van je tuin. Stel vooraf het budget op, zodat je weet hoeveel je per element mag besteden.

Stap 4 Wie gaat de tuin aanleggen?

Je bent al heel wat stappen dichter bij je droomtuin, maar niet onbelangrijk: wie gaat de tuin aanleggen ofwel realiseren? Ga je alles zelf doen, met de hulp van vrienden en familie, of laat je een professional aan de slag gaan? Als je besluit met een professional samen te gaan werken, maak dan goede (prijs)afspraken, zodat je weet waar je aan toe bent. Ga je zelf aan de slag, maak dan een planning: met wat en wanneer je gaat beginnen, wie je eventueel kan helpen en hoe je de klussen gaat aanpakken.

Klusvideo’s

Bekijk onderstaande handige klusvideo’s voor informatie en inspiratie: