In De Tuin op Tafel editie 4 lees je alles over de moestuin; het is nu oogsttijd! Zaden oogsten & bewaren, zo doe je dat. Een heel jaar moestuin plezier met een handige zaai- en oogstkalender.

De Tuin op Tafel editie 4 van 2016

 

 

 

 

 

 

 

De Tuin op Tafel 4 ligt vanaf 1 september in de winkel maar is ook te bestellen via de Vipwinkel.

Ook in De Tuin op Tafel:

Lodewijk Hoekstra & Angelo Dorny
Lodewijk en Angelo willen allebei maar een ding: de omgeving groener maken en laten zien dat het najaar ook een spannende tijd kan zijn in de tuin!

De biertuin van Breffni McGeough
Breffni is een jonge Ierse landschapsarchitect die al jaren duurzame projecten leidt. Voor het ontwerp van ‘Saison’, een van zijn inmiddels bekendste werken, maakte hij de perfecte combi tussen af en toe werken en vooral genieten.

Blader ook eens door dit moestuinmagazine!

Rozemarijn, groenblijvend keukenkruid
Rozemarijn met zijn doordringend parfum en opvallende harssmaak is een welkome plant om aan jouw kruidenverzameling toe te voegen.

Yacon, een Peruviaanse superknol
Peru is de bakermat voor heel wat eetbare knollen. Noem er één en je vindt zijn herkomst vaak in die omgeving. Yacon bijvoorbeeld, ook wel apple of the earth genoemd, is de moeite waard om kennis mee te maken.

De moestuinsterren van Instagram
Naast Facebook en Twitter is ook Instagram een hot topic onder enthousiastelingen. Veel beginners, maar ook gevorderde tuiniers pronken met hun tuin, de oogst én de mislukkingen. Wie zijn de mensen die achter het apenstaartje verborgen gaan? We stellen er 5 aan je voor.

Anderen lezen ook:  Tips tegen aardappel- en tomatenziekte

Skinny soep
Soep is de perfecte manier om je moestuinoogst te verwerken. Bovendien bevat soep in de regel weinig calorieën, zeker als je recepten uit het boek Skinny soep van Kathryn Bruton volgt.

Bollen planten in de moestuin
De herfst is het uitgelezen moment om bollen te planten. Eetbare bollen, zoals knoflook, maar ook bloembollen, die in het voorjaar zorgen voor een bloemenpracht én een tijdelijke voedselbron voor bijtjes.

Van blog naar boek; Yvestown kookt
De populaire Limburgse blogster Yvonne Eijkenduijn heeft met haar aanstekelijke schrijfstijl en aantrekkelijke foto’s op Instagram massa’s volgers. Haar columns, foto’s en recepten zijn nu gebundeld in Yvestown kookt, waarin ze de seizoenen volgt.

Tomaten in de moestuin – de laatste loodjes
In september pluk je nog volop tomaten, maar vanaf oktober komt het einde van de teelt in zicht. Als alles goed is gegaan, dan heb je reeds enkele kilo’s vruchten kunnen plukken. Maar hoe breng je een tomatenteelt tot een goed einde?

Samen snoeien, samen plukken – in actie voor karakteristieke boomgaarden
Kilo’s appels, pruimen, peren en walnoten belandden een paar jaar geleden op te grond om weg te rotten. Doodzonde, vonden de oprichters van Co-bomen. Samen met 150 leden ontfermen zij zich nu over vier boomgaarden in De Waalsprong.

September en oktober – tijd om te oogsten
Hoewel je aan alles merkt dat de zomer binnenkort voorbij is, kan het in september nog aardig warm woren. Je oogst nog de hele maand groenten, kruiden en fruit, om vanaf oktober alles in gereedheid te brengen voor de herfst.

Anderen lezen ook:  Tips voor het kweken van maïs

Slakken – 10 feiten en fabels
2016 zal elke tuinier herinneren als ‘Het jaar van de slakkenplaag’. Door het natte voorjaar moesten we massaal afrekenen met de slijmerige diertjes. Maar hoe bestrijd je ze op een ecologische manier? En welke middeltjes werken?

10 eetbare planten voor het najaar
De moestuin geeft niet alleen in de zomer het beste van zichzelf, ook het najaar staat garant voor een geslaagde opbrengst. Welke zijn de ideale najaarsgroenten en wat moet je erover weten? Maak kennis met onze 10 all-time favorites!

Madam Confituur
Katrien Hoebers (alias Madam Confituur) is verzot op alles wat met confituur en gelei te maken heeft. Van uien tot peren en van vijgen tot bessen, ze stopt het allemaal in een potje! De beste recepten zijn gebundeld in De Confituurbijbel.

Moestuinwijsheid van de buurman
Sinds vorig jaar tuiniert Anna samen met haar man Robert en zus Alice op de Volkstuin bij De Coniferen in het Groningse dorpje Hoogkerk. Ieder hebben ze hun eigen stukje tuin te onderhouden op de ruim 260 m² grote moestuin.

Sauerpower! Christel Burghoorn over fermenteren
Onze oma’s deden het al, topchefs doen het en steeds meer tuinmensen en hobbykoks wagen zich eraan: fermenteren. Dit is een eeuwenoude techniek om de houdbaarheid van ingrediënten te verlengen.

Lokaal vers, rechtstreeks van de boer
Lokaal is een wekelijkse overdekte markt in Deerlijk, West-Vlaanderen. Je vindt er heerlijke streekproducten, rechtstreeks van de boer, een bar en een kinderatelier.