Pompoen: de groepen

pompoen de groepen

Er bestaan wel honderden soorten pompoenen. De een al lekkerder dan de andere. Ze worden meestal onderverdeeld in een aantal groepen. Elke groep staat voor een ander soort pompoen. Een beknopt overzicht.

1. Cucurbita maxima
Deze groep kennen we voornamelijk als reuzenpompoenen, die stuk voor stuk kilovruchten produceren. Helaas is de smaak dan niet altijd geweldig en kun je ze doorgaans ook niet lang bewaren. Gelukkig zijn er alternatieven en hoef je niet altijd de allergrootste vruchten te kweken. Er zijn ook kleine soorten bekend, zoals de Hokkaïdo of Uchi Kuri, die opvallend kleiner zijn maar ook veel beter smaken en iets langer te bewaren zijn. Ook Blue Hubbard is een aanrader voor wie met deze groep pompoenen wil experimenteren in de keuken.

De allergrootste
In Nederland en België schommelt het record voortdurend tussen 400 en zelfs 600 kilo. Maar Amerika spant de kroon (daar is alles bigger & better, niet waar) met een pompoen uit deze groep van ruim 800 kilo.

2. Cucurbita pepo
Het zal je misschien niet verbazen, maar tot deze groep behoort ook de courgette en zelfs de patisson. De plant rankt maar blijft opmerkelijk kleiner dan pompoenen uit andere groepen. De vruchten zijn meestal klein, bezitten minder smaak en bewaren niet lang. Jack Be Little en Sweet Dumpling zijn aan te raden soorten. Of wat dacht je van een spaghettipompoen? Ze stamt af uit dezelfde groep als de courgette, maar rankt in dit geval wel. Ze bewaren langer dan courgettes maar worden beter ook meteen opgegeten.

Spaghettipompoen bereiden
Halveer de pompoen, leg in een ovenschaal, overgiet met wat olijfolie, zeezout en peper en stop in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende 45 minuten. Giet in de schaal een glas water om het binnenin vochtig te maken en de pompoen makkelijker te garen. Haal met een vork de langwerpige draden uit de vrucht en bereid in een pan met wat olijfolie, knoflook, een uitje en heel veel geraspte Parmezaanse kaas.

3. Cucurbita mixta
Vooral in Zuid-Amerika erg populair. De vruchten zijn meestal langwerpig of hebben de vorm van een peer. Ze worden gekookt en in soepen of stamppotten verwerkt. De smaak is goed, maar niet geweldig. Voorbeelden zijn Ayote en onder andere Black Sweet Potato.

4. Cucurbita moschata
Bij ons ook wel bekend als muskaatpompoen. Ze zijn erg lekker, produceren kleine tot middelgrote vruchten en bezitten een lichte notensmaak. Butternut of flespompoen is de bekendste. Dergelijke soorten vind je zelfs in de supermarkt. Ze zijn vrij goed te bewaren en worden voor zowat alle doeleinden gebruikt in de keuken. De vruchten hebben meestal een dunne schil, geen hard labeur in de keuken dus. Andere soorten zijn Musquee de Provence en Black Futsu.

0 Comments
Previous Post
vlierbessen-oogsten
Next Post
de moestuin in oktober