Erwten zijn echte voorjaarspareltjes. Ze zijn ontzettend lekker, extreem gegeerd bij jong en oud én ze zijn makkelijk zelf te kweken. Wij stelden een teeltgids samen, om de teelt ervan nog makkelijker te maken. Kom op, aan de slag ermee!

erwten voorweken

1. Erwten voorweken: Voor je de erwten in de grond stopt is het aangewezen om ze eerst 24 u te laten voorweken in een schaaltje met water. Ze nemen op die manier water op en kiemen makkelijker, omdat de zaadhuid weker wordt. Zaaien kan tot mei, de teelt situeert zich dus voornamelijk in het voorjaar.

erwten kweken

2. Zaaien in potjes of meteen in de vollegrond: vanaf midden februari kun je erwten voorzaaien in potjes, in de kas. Vanaf maart kun je ze meteen in de vollegrond zaaien. Al leert de ervaring ons dat voorzaaien in potjes het planten makkelijker maakt. En je bent ineens ook van op erwten beluste vogels af.

erwt in vollegrond

3. Planten in de moestuin: Zodra de jonge erwtenplanten groot genoeg zijn (gemiddeld 7 tot 10 cm.) kun je ze in de moestuin planten. Geef ze een zonnig plekje, af en toe schaduw vormt geen probleem. Plant struikerwten in rijtjes naast elkaar en bescherm ze bij hevige nachtvorst met een vries-en vliesdoek. Erwten stellen weinig eisen, maar af en toe wat extra water tijdens droge periodes is aangewezen.

bloei erwten

4. De bloei: erwten bloeien na een tijd met meestal witte bloemen (andere rassen bloeien roze en zelfs paars). De bloemen worden door hommels en bijen bestoven en vormen daarna peulen.

teelt van erwten

5. Extra steun: voornamelijk klimerwten hebben nood aan een klimrekje of draad waar ze tegenaan kunnen groeien, maar ook struikerwten kun je maar beter een handje helpen. Houd ze bij elkaar met wat draad of laat ze vasthechten aan wilgentenen of de takken van een berk.

erwten oogsten

6. De oogst: Na gemiddeld 2 tot 3 maanden kun je de eerste erwten oogsten. Peulerwten of zogenaamde mangetout-variëteiten pluk je wanneer de peulen jong zijn. Doperwten daarentegen pluk je wanneer de peul goed gevuld is en alle erwten binnenin volgroeit zijn. Doe de test en maak af en toe een peul open om het goede oogstmoment te vinden. Erwten eet je vers, dan smaken ze het zoetst. Bewaren doen ze een paar dagen in het koelvak van je koelkast, gewikkeld in een vochtige doek zodat de peulen niet uitdrogen.