Droom jij van een schitterende tuin waarin ruimte is voor bloeiende planten, groenten, kruiden en een of meerdere fijne terrassen met sfeervolle tuinmeubelen, maar is het er steeds niet van gekomen om deze droom te verwezenlijken? Begin dan vandaag nog met de eerste stap: je oriënteren! Welke stappen er daarna volgen bij het aanleggen van een tuin, lees je hieronder.

Stap 1 Doe ideeën op!

Voor je aan de slag gaat met het aanleggen van een tuin, is het  belangrijk om te weten wat je wilt. Ontdek dit door je te oriënteren in de tuinwereld: doe ideeën op door tuinmagazines te lezen, tuinwebsites te bekijken en tuincentra en -beurzen te bezoeken. Kijk ook eens bij familie en vrienden in de tuin, wie weet hebben zij heel leuke en praktische ideeën die passen in jouw droomtuin! Let op beplanting, bestrating, terras, tuinmeubelen en vergeet de schutting niet. De soort afbakening draagt veel bij aan de sfeer van de tuin. Schrijf alle leuke ideeën en planten die je mooi vindt op. 

Stap 2 Maak een plan

Nu je weet hoe je wilt dat je tuin eruit komt te zien, is het tijd om te kijken hoeveel ruimte er is. Meet de ruimte op. Maak of laat aan de hand van deze afmetingen een plan/tekening maken. Vergeet op de tekening niet aan te geven waar tuinhuis, terras en tuinpaden moeten komen of al aanwezig zijn. Zo weet je precies hoeveel ruimte je over hebt voor de beplanting. Bekijk ook de ligging van je tuin ten opzichte van de zon en wind en test op welke tuingrond je tuiniert. De hoeveelheid zon en wind plus de tuingrond is heel belangrijk voor de plantenkeuze. Je kunt het best kiezen voor planten die het goed doen in de omstandigheden van jouw tuin.

Tip: Wil je een moestuin aanleggen (in een deel van je tuin)? Maak hiervoor dan een apart plan waarin je rekening houdt met combinatieteelt en teeltrotatie.

Stap 3 Tijd om te shoppen!

Na het meten en maken van het plan kun je gaan shoppen! Ga op planten- of zadenjacht, kies of hergebruik mooie bestrating en ga een schutting kopen. Om het overzicht te houden, is het verstandig om niet alles in één keer te kopen. Begin met de grote dingen, zoals een schutting en bestrating. Dit vormt de basis van je tuin. Ga daarna voor het tuinhuis, de beplanting en de tuinmeubelen.

Stap 4 Terras inrichten

Het inrichten van je terras kun je het best helemaal op het eind doen, je weet dan precies hoeveel ruimte je hebt en wat het best bij de stijl van je tuin past. Kies je voor houten tuinstoelen of ga je toch voor kunststof of metalen tuinmeubelen. Ga voor een terras met eettafel ongeveer uit van 2 m2 per persoon. Dus voor zes stoelen heb je al snel 12 m2 nodig.

Stap 5 Genieten!

Na alle stappen is het dan eindelijk zover: je kunt gaan genieten van je tuin! Ontdek hoe wonderlijk de natuur is en geniet van alles wat bloeit en groeit in je tuin. Maak je tuin diervriendelijk voor nog meer plezier. Om je tuin mooi te houden, is wat onderhoud natuurlijk wel vereist, maar als het goed is, is dat geen straf. Enjoy!