Met deze tips en trucs is sla kweken helemaal niet moeilijk en je hebt snel resultaat. Over een paar weken loop je al met een mesje door je tuin om wat verse blaadjes voor de lunch te snijden!

De bodem
Sla houdt van vruchtbare grond. In het voor- en najaar is het belangrijk dat de sla zonnig staat, in de zomer kan een beetje schaduw geen kwaad.

Sa zaaien
De meeste slasoorten kun je van maart tot augustus direct buiten zaaien. Het is beter om steeds kleine beetjes tegelijk te zaaien, zodat je de oogst bij kunt houden.

Binnen zaaien
Je kunt ook binnen voorzaaien, bijvoorbeeld omdat je veel slakken en vogels in de tuin hebt of omdat het buiten te koud of te warm is.
Is de temperatuur hoger dan 25 °C dan gaat het slazaad in rust en weigert te kiemen. Dit kun je voorkomen door binnen voor te zaaien op een koele plek (bijvoorbeeld in de kelder). Zodra de groene puntjes zichtbaar zijn, mogen de plantjes naar buiten.

sla plantjesVerzorging van sla
Laat een slaplantje nooit uitdrogen, want dan worden de bladeren taai en de bladranden bruin. Geef dus bij droogte voldoende water, liefst ’s ochtends zodat de plantjes goed kunnen opdrogen. Kropsla gaat vrij snel rotten wanneer de bladeren te lang nat blijven. In het najaar kan dit een probleem zijn bij met name ijsbergsla.

Sla oogsten
Rucola en snijsla kun je al een maand na het zaaien oogsten. De blaadjes zijn dan ongeveer 10 tot 15 cm groot. Snijd ze boven het groeipunt af, zodat ze opnieuw uit kunnen lopen.

Anderen lezen ook:  3 must-have wortelen

Losse kroppen
Bij sla die in losse kroppen groeit (met gekarteld blad) kun je ook losse bladeren afsnijden. Neem hiervoor altijd de buitenste bladeren. De plant groeit dan gewoon door zodat je kunt blijven oogsten.

Botersla
Bij echte kropsla zoals botersla snijd je de krop aan de voet af. Wacht hier niet te lang mee want dan schiet de sla door. Kropsla kun je wel een paar dagen koel bewaren, maar losse blaadjes moet je meteen opeten.

Meer moestuininformatie- en inspiratie vind je in het magazine De Tuin op Tafel.