Als alles goed is gegaan oogst je nu volop tomaten. Kilo’s, als ze eenmaal het beste van zichzelf geven. Maar om de hoek schuilt alweer het einde van het teeltseizoen. Daarom: een 5-tal tomatentips in september!

1. Toppen
De ideale periode om je tomatenplanten te toppen is half augustus. Ook als je dat nog niet hebt gedaan kan het nog steeds. Je haalt dan de kop van de plant weg, zodat alle resterende energie naar het alsnog rijp worden van de vruchten gaat – en niet naar het vormen van nieuwe bloemen en vruchten.

2. Bladpluk
Binnenkort gaat ook de lichtintensiteit zwakker worden. Zeker na eind september is de kans groot dat de vruchten het steeds moeilijker krijgen om rijp te worden. Meestal door een gebrek aan zonlicht. Haal daarom hier en daar wat bladeren weg, zeker de exemplaren die voor een tros hangen.

3. Zaden oogsten
Als je volgend jaar opnieuw wilt genieten van je eigen tomaten is het belangrijk tijdig zaden te oogsten van je favoriete variëteiten. Angelo Dorny legt je in onderstaande video uit hoe je dat doet.

4. Water geven
Vanaf begin september is het in veel gevallen aan te raden om het geven van water af te bouwen. Je geeft, als alles goed gaat, nu bijna geen water meer. De planten zitten stevig in de grond en zoeken zelf met hun wortels naar bodemwater. Hoe vaker je nu water geeft, hoe groter de kans op gebarsten vruchten en schimmels.

5. Blijven oogsten
Je oogst nu bijna elke dag tomaten. Zo hevig gaat het allemaal. Blijf rijpe exemplaren plukken en vermijd dat ze langer dan nodig aan de plant blijven hangen. Dat stimuleert de groene, onrijpe vruchten om alsnog rijp te worden. Heeft je plant inmiddels last van Phytophthora? Haal alle groene, volgroeide vruchten van de plant en laat ze binnenshuis narijpen – met een banaan of appel in de buurt.

Anderen lezen ook:  Paarse klaversla kweken