Aan de basis van elke tuin ligt goed en degelijk tuingereedschap. Kies het zorgvuldig uit met oog op veilig en comfortabel materiaal. De top vijf onmisbare materialen die je beslist in je toolkit moet hebben zijn de spade, hark, schoffel, riek en – jawel hoor – een plantenspuit.

Goed gereedschap is het halve werk
Als tuinier heb je nood aan een heleboel gereedschap. Het vormt de basis van je succes in de tuin. Snoeien doe je met de snoei- of heggenschaar, spitten en plantgaten maken daarentegen doe je met een spade. Voor elk klusje in de tuin is er nood aan sterk en degelijk materiaal. Zorg bij het kiezen van het juiste gereedschap dat je voornamelijk je rug ontlast en aandacht geeft aan het gewicht van het werktuig, lengte van de steel en gebruiksvriendelijkheid. De steel van een hark of schoffel moet ongeveer even groot of groter zijn dan de persoon die ermee werkt. Dat ontlast je rug en voorkomt problemen in de toekomst. Een plantenspuit is dan weer nodig om je pas gezaaide groente en kruiden te voorzien van vocht zonder dat de planten of zaden daarbij worden weggespoeld.

Wat moet dat kosten?
Sterk gereedschap heeft natuurlijk ook een prijskaartje. Net daarom is het goed onderhouden van dat gereedschap ontzettend belangrijk. Verwijder na het gebruik de vuile resten en hang het droog op. Laat je tuingereedschap nooit zomaar in de tuin slingeren. Dat zorgt ervoor dat het materiaal gaat roesten – of erger nog – er gewonden vallen. Netjes opbergen is dus de boodschap.

Anderen lezen ook:  Ketchup zelf maken

Onze tips

  • Haal het tuingereedschap in het voorjaar pas boven wanneer je het nodig hebt. Door het gedurende de winter in te oliën met olijfolie of sla-olie voorkom je dat het gaat roesten en bij gevolg stuk gaat.
  • Zorg voor ergonomisch materiaal dat rugpijn moet verhelpen. Informeer je dus goed naar degelijk gereedschap.
  • Goed tuingereedschap is vaak duur, maar absoluut de investering waard. De goedkoopste oplossing is in dit verhaal dus niet altijd de beste.