Het voorjaar is altijd een leuke, drukke tijd in de tuin. Vooral deze maand groeit alles enorm hard. Zowel in de moes- als siertuin is er genoeg te doen. Een aantal tuinklussen in mei vind je hieronder.

Onkruid weghalen

Het onkruid groeit maar door én door. Blijf er alert op en probeer zoveel mogelijk weg te halen, voordat het in zaad schiet en zich gaat uitzaaien. Gebruik voor het weghalen van onkruid een schrepel, schoffel, onkruidbrander of –steker, allen te halen bij de plaatselijke GAMMA.

Oogst beschermen

Beschermgaas komt deze maand goed van pas! Bescherm nu vroege aardbeien; vogels zijn dol op de eerste rode vruchtjes in de tuin. Dek ook je net gezaaide zomerwortelen af met insectengaas; de nieuwe generatie wortelvlieg staat voor de deur.

Gazon maaien en aanleggen

Een van de tuinklussen in mei is het gazon maaien. Maai het minimaal eens per week om het goed in vorm te houden. Wil je wat kale plekken bijzaaien of nog een nieuw gazon aanleggen, dan kan dat deze maand nog, maar wacht er niet te lang mee.

Tuinmeubelen onderhouden

Als je lang wilt genieten van je tuinmeubelen, moet je ze goed onderhouden. Mei is de perfecte maand om deze klus aan te pakken:

  • Houten tuinmeubelen
    Behandel houten tuinmeubelen twee keer per jaar met een speciale tuinmeubelolie om verkleuring te voorkomen. De olie beschermt direct tegen eventuele schimmels. Maak de tuinmeubelen eerst schoon met een sopje en breng de olie vervolgens aan met een kwast.
  • Kunststof of wicker tuinmeubelen
    Maak je tuinmeubelen eens per jaar, of wanneer ze vies zijn, schoon met tuinmeubelreiniger of allesreiniger en spoel ze na met water. Zet je tuinstoelen (eventueel ingeklapt) schuin onder je tuintafel, zodat regenwater eraf loopt en er minder snel vlekken ontstaan op je tuinmeubelen.
Anderen lezen ook:  Gebleekte aardpeerscheuten

Tip: zet je tuinmeubelen in de winter binnen of dek ze af met een tuinmeubelhoes.

Vlonder, tuinhuis en schutting onderhouden

Heb je een houten vlonder? Beits deze dan een of twee keer per jaar met speciale olie. Maak van tevoren de vlonder goed schoon met een harde bezem en water. Door dit twee keer per jaar te doen, blijft de vlonder mooi. Gebruik bij het schoonmaken van een houten vlonder liever geen hogedrukreiniger. De nerven kunnen hierdoor beschadigen, waardoor de kans op meer vuil en algengroei alleen maar groter wordt. Een kunststof vlonder schoonmaken met een hogedrukreiniger is uiteraard geen probleem.

Beits een houten tuinhuis en schutting ongeveer om de twee jaar.

Snoeien

Snoeien ontbreekt ook niet bij de tuinklussen in mei. Van ietwat terugknippen tot vormsnoei en rigoureuze snoei!  Nu snoeien verlengt bij veel planten de bloei, geeft meer vorm en maakt ze stevig.

  • Forsythia: knip na de bloei de uitgebloeide takken net boven lagere jonge scheuten af.
  • Hagen: snoei ze nu voor de eerste keer in dit seizoen om ze mooi in vorm te houden. Is je taxushaag te breed uitgegroeid, dan mag je deze best flink terugknippen, zelfs tot op het kale hout. Doe dit niet bij andere coniferen! Deze kun je beter alleen wat bijscheren met een (elektrische) heggenschaar.
  • Zomerbloeiers als phlox, campanula, veronica en aster: snoei ze tot de helft of maximaal twee derde terug. De bloeitijd van de plant wordt hierdoor met ongeveer een maand vertraagd. Knip je een deel van je phloxen terug, dan verleng je dus de bloeitijd.
  • Buxus: knip ze bij om ze in de gewenste vorm te houden (vormsnoei). Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag.
Anderen lezen ook:  Laat de tuin het verlengde van de woonkamer zijn

Buxusmot bestrijden

Nu de temperatuur stijgt, worden de rupsen van de buxusmot steeds actiever. Wanneer je de rupsen in jouw buxus gespot hebt, haal ze dan direct weg. Eind mei, begin juni veranderen de rupsjes in motten, die op hun beurt weer eitjes leggen waaruit de volgende generatie rupsen groeit. Door deze snelle voortplanting veroorzaken de rupsen veel schade. Beperk de schade door de aangevreten en samengeklitte blaadjes steeds weg te knippen. Is je buxus onherstelbaar aangetast? Overweeg dan een van deze buxusalternatieven.

Bekijk meer tuinonderhoud tips!

var WA = window.WA = window.WA || {};
WA.cb = Math.floor(Math.random()*10000000000) + 1;
WA.anchor = document.getElementById(“wa_47246”);
if(WA && WA.anchor){
WA.elm = document.createElement(“img”);
WA.anchor.appendChild(WA.elm);
WA.elm.src = “https://secure.adnxs.com/imptr?id=47246&t=2&redir=https://ad.doubleclick.net/ddm/trackimp/N377810.210985ADSERVER.WEBADS.NL/B22430818.242075044;dc_trk_aid=439569645;dc_trk_cid=113494955;ord=”+WA.cb+”;dc_lat=;dc_rdid=;tag_for_child_directed_treatment=;tfua=?”;
}