De tuin is dé plek om te genieten van de zomer. Vooral met een barbecue is het al snel gezellig! Haal de barbecue dus maar onder het zeil vandaan of ga naar de winkel en zoek de barbecue die bij jou past. Om je alvast op weg te helpen, zetten we een aantal verschillende soorten op een rij.

Houtskool barbecue

Het aansteken van de houtskool of briketten, de rookvorming en het ‘echte vuurtje stoken’, geeft veel mensen het nostalgische gevoel van een barbecue. Het nadeel is dat het 30 tot 45 minuten duurt voor een houtskoolbarbecue op de juiste temperatuur is en dat er vaak veel rookvorming ontstaat. Maar het geeft wel die échte barbecuesfeer. Kan je leven met een beetje rook? Dan is houtskool een goede optie. Zorg altijd voor genoeg brandstof: houtskool of briketten én aanmaakblokjes.

Gasbarbecue

Met een gasbarbecue kun je sneller van start. In tegenstelling tot de traditionele houtskoolbarbecue is deze vaak al binnen 10 minuten op temperatuur. Daarbij heb je bij een gasbarbecue geen last van rookvorming. Zorg echter altijd voor voldoende gas zodat je tot in de laatste uurtjes kunt doorbakken.

Elektrische barbecue

Stop de stekker in het stopcontact en je gezellige avondje kan beginnen! Net als een gasbarbecue is ook een elektrische barbecue snel op temperatuur: in circa 5 tot 10 minuten. Ook hier is geen sprake van rookvorming, waardoor de barbecue goed te gebruiken is in overdekte ruimten en op een balkon. Houd er echter wel rekening mee dat er altijd een stopcontact in de buurt moet zijn.

Anderen lezen ook:  De Tuin op Tafel 03 2022

Smoker barbecue

Naast de bovenstaande soorten bestaat er ook nog de smoker barbecue. Dit model gebruik je om je eten te roken. Door gebruik te maken van een bepaald soort houtsnippers geef je een specifieke smaak aan het eten. Er zijn verschillende soorten houtsnippers verkrijgbaar die elk op hun beurt een bepaalde smaak aan het bereide voedsel geven. Barbecook, Jamestown en Weber zijn de merken die dit type barbecue aanbieden. Je vindt deze barbecues in een GAMMA winkel of online.

Tip: heb je niet zoveel ruimte? Ga voor een balkonbarbecue!

Een stoel voor iedereen

Geniet nog meer van je tuin met een mooie tuin- of loungeset. Zorg ook tijdens een barbecue met vrienden of familie dat je gasten lekker kunnen zitten. GAMMA heeft een uitgebreid assortiment tuinmeubelen, waar zeker iets bij zit voor jouw tuin.

Lekkere recepten voor de barbecue!

Maak de avond compleet met lekkere barbecuegerechten. Ga naast vlees en vis ook eens voor groenten en fruit van de barbecue! Je kunt ze voor meer smaak eerst marineren in kruidenolie. Gril de groenten en het fruit ongeveer 6 minuten op een fijnmazig rooster; maak er eventueel eerst spiesjes van.

  • Aubergines & courgettes
  • Trostomaatjes
  • Paprika’s
  • Maïskolven
  • Groene asperges
  • Aardappelen
  • Fruit: maak lekkere spiesjes van bijvoorbeeld appel, banaan, ananas, mango, peer of abrikoos!

 

Tip: Leg af en toe een takje salie, tijm of rozemarijn tussen de kooltjes wanneer je vis roostert.

Bekijk meer barbecuerecepten.