5 keer aanbevolen hazelnootrassen

hazelaar

Hazelnoten zijn lekker door verschillende gerechten. En daarnaast boordevol gezonde voedingstoffen. Een hazelaar is dus eigenlijk onmisbaar in de tuin. Maar welk ras moet je kiezen? Wij geven vijf tips.

1. Gunslebert
De struik produceert grote ronde noten, die zeer goed van smaak zijn. Het is een zelfbestuiver, al zal de productie met een ander ras in de nabijheid waarschijnlijk hoger zijn. ’Gunslebert’ bloeit in januari-maart met mooie geelgroene katjes. Geef de struik een plekje in de zon tot halfschaduw.

2. Webb’s Prize Cob
Het voordeel van dit ras is dat hij niet zo snel groeit. Deze hazelnoot heeft een goede productie van grote, langwerpige noten. De smaak van de noten is zoet. Van dit vroege ras kun je soms al in september oogsten. ’Webb’s Prize Cob’ staat liefst in de volle zon in vochtige, goed doorlatende en vruchtbare grond.

hazelnoten

3. Halle’sche Riesen
Dit is een oud ras, dat ook wel wordt aangeboden als ’Géante de Halle’. Hij groeit uit tot een grote en brede struik. De noten zijn  groot. De oogsttijd valt rond eind september-begin oktober. Omdat dit ras laat bloeit, is het een van de laatst rijpende hazelnoten. De noten zijn zeer geschikt om te roosteren.

4. Rode Zellernoot
Dit ras is heel decoratief. De struik groeit breed uit en is redelijk productief. De noten zijn niet enorm groot, maar hebben wel een mooie donkere kleur én een lekkere smaak. De pluktijd valt rond midden september.

5. Cosford
Ook bij dit ras rijpen de hazelnoten rond midden september. ’Cosford’ is een breed uitgroeiende struik. Het is een vroege bloeier, maar hij is goed winterhard. De noten zijn groot en rond. ’Cosford’ staat bekend als een van de weinige,  betrouwbaar zelfbestuivende hazelnoten.

Meer moestuininformatie- en inspiratie vind je in het magazine De Tuin op Tafel.

0 Comments
Previous Post
Next Post
bosvruchtentaart