Uien zijn een belangrijk onderdeel van veel gerechten, dus het is super fijn als je deze gewoon uit je eigen moestuin kan halen. Uien kunnen op twee manieren worden geteeld: door te zaaien of door plantuien te planten. Het voordeel van plantuien is dat ze het eerste groeiseizoen overslaan, wat resulteert in een snellere oogst. Van planten tot oogsten: zo ga je te werk met plantuien. 

Het ideale plantmoment

Plantuien kunnen zowel in het voorjaar als in de herfst worden geplant. Veel tuinders kiezen ervoor om in de herfst te planten, tussen september en half november. Door in het najaar te planten, krijgen de plantuien al snel wortels en zullen ze in het voorjaar snel verder groeien. Dit betekent dat je al in juni kunt oogsten, dat is weken eerder dan wanneer je in de lente plant.

Plantuien: van planten tot oogsten

Stappenplan voor het planten van uien:

1. Voorbereiding van de grond: Zorg voor een onkruidvrije, goed doorlatende en vruchtbare grond. Verwijder grote stenen en maak de bovenlaag los met een hark.

2. Plantdiepte: Maak met een troffel een gaatje en leg de plantui erin. Zorg ervoor dat alleen het papierachtige topje van de bol boven de grond uitsteekt.

3. Plantafstand: Houd een tussenruimte van 10 tot 15 cm aan en zorg voor 30 cm tussen de rijen.

Plantuien: van planten tot oogsten

Verzorging en oogsten

Na het planten hebben uien niet veel verzorging nodig. Een beetje compost bij het planten is voldoende. Overbemesting kan leiden tot veel loof, maar een minder goede ontwikkeling van de ui zelf. Het is essentieel om de uien regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

Anderen lezen ook:  Aardbeien kweken

De uien zijn klaar om te oogsten wanneer ongeveer 50% van het loof nog groen is. Het is een goed teken als het loof vanzelf gaat liggen. Na het oogsten is het belangrijk om de uien enkele dagen te laten drogen voordat ze worden opgeslagen.

Na al het harde werk is het tijd om van je uien te genieten, bijvoorbeeld in een heerlijke uiensoep!