De aardappel is een klassieker in moestuinland. Al jaren is het gewas prominent aanwezig en dat is alleen maar terecht. De onverbeterlijke smaak van jonge aardappeltjes in de pan, kort opbakken en klaar. Heerlijk. Maar hoe plant je ze, en wanneer? Wij geven tips!

  1. Je plant aardappelen doorgaans vanaf maart tot eind april. Vroege aardappelen plant je vroeger dan late variëteiten, die nog tot eind april de grond in kunnen.
  2. Laat aardappelen altijd voorkiemen, zo geef de je knollen een voorsprong.
  3. Zet middelvroege en late variëteiten altijd iets verder van elkaar. Gemiddeld 30 tot 40 centimeter in de rij is voldoende. Houd 50 tot wel 60 centimeter aan tussen de rijen, dat creëert voldoende luchtcirculatie.
  4. Maak een plantgat van gemiddeld 5 tot 10 centimeter diep, afhankelijk van de bodemsoort. Zware gronden 5 centimeter, lichte gronden 10 centimeter.
  5. Zodra de eerste scheuten tevoorschijn komen is het aangewezen om snel aan te aarden. Je hoopt dan aarde op tegen de planten, zodat ze na verloop van tijd op zogenaamde ruggen groeien. Aanaarden zal er uiteindelijk ook voor zorgen dat er meer aardappelen geproduceerd worden, en ze niet worden blootgesteld aan zonlicht.

Anderen lezen ook:  Duurzame linzen