Voor het tweede jaar op rij start Albert Heijn met de superpopulaire moestuinactie. Bij aankoop van € 15, krijg je een mini-moestuintje met zaden. Er zijn er 20 in totaal. In tegenstelling tot vorig jaar, is er dit jaar wel begeleiding voorzien, om je oogst te doen slagen. Er is een groeiboekje beschikbaar, wekelijks is er een moestuinjournaal én er is een community opgericht waar je met problemen terecht kunt. Mooi zo! Maar ook wij van De Tuin op Tafel willen je begeleiden, we willen je helpen om van die moestuin een succes te maken. We geven de aftrap met een overzicht van de ideale zaaidata.

  1. Sperzieboon: voorzaaien vanaf eind april in potjes, of meteen in de vollegrond vanaf 15 mei. Bonen zijn vorstgevoelig en kunnen daarom pas dan worden gezaaid.
  2. Doperwten: zijn voorjaarsgroente. Dat betekent dat je ze nu – in maart en april – kunt zaaien. Oogsten doe je vanaf mei en juni.
  3. Komkommer: zaai je vooraf in potjes vanaf half april. Zaaien in maart heeft geen zin, de plant kan pas vanaf mei in de kas worden geplant, of vanaf 15 mei in de moestuin een plekje krijgen.
  4. Augurk: idem als komkommers. Je zaait ze voor in potjes vanaf half april, om ze vanaf half mei in de moestuin te planten.
  5. Watermeloen: zaai je vanaf april en half april voor in potjes. Vanaf begin mei kun je ze planten in de kas, of vanaf 15 mei in de openlucht.
  6. Courgette: je zaait courgettes vanaf april en half april voor in potjes, of vanaf mei meteen in de vollegrond. Zaaien in maart is af te raden, de plant groeit te snel.
  7. Radijs: is de ideale voorjaarsgroente. Je zaait vanaf februari tot april en mei, het liefst meteen in de vollegrond of koude bak. Radijsjes hebben een hekel aan verplanten.
  8. Andijvie: zaai je vanaf maart voor in potjes, verspenen doe je zodra de eerste echte blaadjes zichtbaar worden.
  9. Rucola: groeit ontzettend makkelijk. Je zaait vanaf maart voor in potjes, of je zaait vanaf april meteen in de vollegrond – waar de plant uitstekend groeit.
  10. Sla(mix): je kunt sla voorzaaien in potjes vanaf maart, of op een beschut plekje meteen in de vollegrond zaaien. Of je zaait ze in bakken en potten, dan kun je ze zelfs op je balkon of terras oogsten.
  11. Basilicum: heeft het graag warm. Je zaait daarom pas vanaf eind maart en begin april voor in potjes, het liefst op een warme plek in de woonkamer of keuken – of in de kas.
  12. Rode biet: kan vanaf april in de vollegrond worden gezaaid, of in een eigen potje vanaf maart. Af en toe uitdunnen is noodzakelijk om de wortels optimaal te laten groeien.
  13. Broccoli: je zaait broccoli vanaf maart voor in potjes, om ze daarna te verspenen naar een grote pot. Vanaf april en mei kun je ze definitief een plekje geven in de moestuin.
  14. Cherrytomaat (en alle andere tomaten): zaai je voor in potjes vanaf maart en half maart. Geef ze een warm plekje in de woonkamer of keuken en verspeen ze zodra ze hun echte blaadjes ontwikkelen. Je plant tomaten pas vanaf half mei buiten, nadat het gevaar op nachtvorst is geweken.
  15. Spinazie: zaai je voor in potjes vanaf maart, of meteen in de moestuin – op een beschutte plek. Spinazie is niet gevoelig voor koude temperaturen, maar bij hevige vorst is bescherming aangewezen.
  16. Wortel: zomerwortelen zaai je vanaf maart en april, het liefst meteen in de vollegrond. Met name wortels worden niet graag verplant.
  17. Tuinkers: kan bijna het hele jaar rond worden gezaaid. Je zaait dan in bakjes of potjes – of op een vochtig keukenpapier, om een paar dagen later al te oogsten.
  18. Peterselie: zaai je voor in potjes vanaf maart en april. Houd er rekening mee dat peterselie er 4 tot 5 weken over doet om te kiemen. Geef het dus niet zomaar op, het kiemen duurt een tijdje.
  19. Tijm: zaai je vanaf maart en april voor in potjes, om ze daarna te verspenen en een plekje te geven in de kruidentuin – of in een pot of bak op je terras of balkonnetje.
  20. Venkel: moet vroeg worden gezaaid. Je zaait ze het best vanaf maart en april, om ze te oogsten voor 21 juni. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat de plant snel gaat opschieten en bloemen vormt – en daardoor meestal niet meer te eten is.
Anderen lezen ook:  3 weetjes over quinoa