Planten in potten hebben goede verzorging nodig.  Maar hoe en wanneer geef je ze precies water, voeding en mest? Hieronder 4 voedingstips zodat je pottentuin blijft stralen!

Voedingstip 1 Geef water in een schaal
Het is een goed idee om je planten water te geven via een schaal die je onder de pot zet. Via de drainagegaten voorziet de plant zich zo van water en er is geen verspilling. Het helpt je plant ook tegen zogenaamde ‘luie wortels’, wortels die oppervlakkig groeien en niet diep in je pot op zoek gaan naar vocht en voeding.

 Voedingstip 2 Geef je planten tijdig voeding
Om je planten een zomer lang te laten groeien, bloeien en wellicht vruchten te laten vormen is het belangrijk om ze tijdig de nodige voedingsstoffen te geven. De potgrond waarin ze geplant zijn, bezit voedingsstoffen voor hooguit zes weken. Die bron raakt dus stilaan opgebruikt. Tijd om in te grijpen en zelf te bemesten. Er zijn twee vormen van bemesting die je kunt toepassen. Je kunt kiezen voor organische bemesting, of voor een kunstmest.

Voedingstip 3 Kies voor organische meststoffen
Organische bemesting vind je in de vorm van korrels, tabletten of vloeibare substantie in een fles. Het is de beste manier om succesvol je eigen groenten en kruiden te oogsten. Organische bemesting wordt beetje bij beetje door de plant opgenomen. De kans op wortelbrand – door zouten die het vocht uit de plant halen – is bij dat soort bemesting erg klein. Maar kijk uit, probeer je te houden aan de juiste dosis; deze vind je meestal op de achterkant van de verpakking.

Anderen lezen ook:  Mulchen in de winter

Voedingstip 4 Maak je eigen vloeibare meststof: brandnetelgier
Brandnetels vind je overal. Misschien groeien ze wel in een hoekje van je tuin of hebben vrienden en familie er genoeg van. Gebruik dat (doorgaans) ongewenst kruid als voeding voor je planten. Gooi een handvol brandnetels in een emmer of ton, vul die met water en na slechts enkele dagen heb je een gier. Dat stinkend goedje geeft je planten een fikse groeispurt; netels bezitten immers een grote hoeveelheid (N) stikstof wat de groei stimuleert. Wat wij maar onaangename prikplanten vinden, is voor de planten in je pottentuin een heus feestmaal!

Wil je meer tips voor je pottentuin? Klik dan hier.