5 tips voor het kweken van ijsbergsla

ijsbergsla

De lekker knapperige ijsbergsla is al jaren niet meer weg te denken uit onze keuken. IJsbergsla is wat langer houdbaar dan gewone kropsla en de teelt is helemaal niet zo moeilijk.

Tip 1 voorzaaien
Begin al in maart met voorzaaien, dan kun je lekker vroeg oogsten. De plantjes kun je in april uitplanten in de kas of platte bak. Buiten uitplanten kan ook, maar dek de plantjes dan wel af. Na drie weken kun je de eerste kroppen oogsten! Plant ijsbergsla niet te diep. In het hart en op de blaadjes van de sla mag geen grond liggen.

Tip 2 verschillende soorten
Van ijsbergsla zijn verschillende variëteiten te koop. ’Great Lakes’ is een goed ras voor fijnproevers, ’Frillice’ heeft grappige krulletjes en ’Sioux’ heeft blad dat naarmate het warmer wordt, steeds roder wordt. Heel decoratief!

ijsbergslaTip 3 vanaf april in de volle grond
In de volle grond kun je van begin april tot begin juli zaaien. Zaai in rijtjes met een afstand van 35 cm en leg de zaadjes op 15 cm van elkaar in de rij.Daarna uitdunnen op zo’n 30 cm. IJsbergsla heeft ongeveer 35 x 35 cm ruimte nodig, gewone kropsla kan met 25 x 25 cm toe.

Tip 4 voeding
IJsbergsla groeit op bijna elke grondsoort. Kies wel een zonnige plek uit. Op minder voedzame grond is het beter om een volledige meststof te gebruiken.

Tip 5 water geven
Zorg tijdens het zaaien voor vochtige grond maar geeft na het zaaien of planten niet te veel water meer. Let erop dat je geen water op de krop of op de blaadjes giet. De krop zou kunnen gaan rotten.

0 Comments
Previous Post
bessenjam
Next Post