Aalbessen zijn zelfbestuivend en je kunt daarom met slechts één struik volstaan, maar als je meer ruimte hebt, is het leuk om de verschillende kleuren aan te planten of zelfs meerdere variëteiten van elke kleur voor een heel lang bessenseizoen. Door verschillende cultivars aan te planten kun je bij rode bessen de oogst rekken vanaf eind juni tot in augustus. Bij de witte bessen is er minder keuze in cultivars en daardoor is het oogstseizoen korter. Door twee of drie rassen te kiezen, kun je ongeveer vanaf begin juli tot eind juli oogsten. Van roze bessen is slechts een handvol cultivars beschikbaar. Hier wat suggesties:

Rode bessen

* ’Jonkheer van Tets’
Een vrij oude Nederlandse variëteit die grote recht opgaande struiken vormt. Zeer productief en zeer vroeg rijpend (eind juni) met grote bessen in lange trossen. Aroma is helaas matig en het ras is regengevoelig en vatbaar voor vuur.

* ’Red Lake’
Middentijds rijpend ras (midden juli) dat populair is vanwege zijn zeer goede smaak – de bessen zijn namelijk minder zuur dan bij andere rassen waardoor hij ook lekker is om zo van de struik te eten.

* ’Redpoll’
Een nieuw variëteit die heel waardevol is vanwege zijn late rijping. De struiken groeien sterk en breed uit. Door de uitzonderlijk lange trossen van rode besjes (er kunnen tot 40 besjes in een tros zitten!), is dit ras ook visueel heel aantrekkelijk.

Witte bessen

* ’Zitavia’
De vroegst rijpende onder de witte bessen (vanaf begin juli) en goed productief. Hij draagt grote bessen in zeer grote trossen.

Anderen lezen ook:  Cheesecake met rode bessen en munt

* ’Witte Parel’
Een middentijds rijpend oud ras dat ongeveer tegelijkertijd met Red Lake rijpt. ‘Witte Parel’ is vooral populair vanwege zijn uitstekende smaak. De bessen zijn middengroot. Hij is regenbestendig en weinig gevoelig voor ziektes

* ’Blanka’
Een nieuw ras uit Slowakije, sterk groeiend en makkelijk, geschikt zelfs voor wat drogere gronden. Ook de ziekteresistentie is goed en de productiviteit zeer hoog. Het is de laatst rijpende onder de witte bessen (eind juli). Grote bessen en lange trossen.

Roze bessen

* ’Pink Champagne’
Zeer oude Franse variëteit met een heerlijke smaak en een goede ziekteresistentie. De mooie roze bessen rijpen in de eerste helft van juli.

* Rosa ’Sport’
Grote bessen aan lange trossen die eveneens in de eerste helft van juli rijpen.