Het lijkt regelrecht uit de scheikundeles te zijn geplukt, maar een aantal begrippen uit de tabel van Mendelejev zijn van groot belang bij de ontwikkeling van je planten. Op elke meststof, groot of klein, staat de NPK-samenstelling. Dat geeft je een idee over welke soort meststof het gaat en waarvoor ze ingeschakeld kan worden. De belangrijkste:

  • Stikstof (N)
    Is verantwoordelijk voor de groei en de ontwikkeling van alle plantendelen, voornamelijk de stengels en bladeren.
  • Fosfor (P)
    Zorgt voornamelijk voor de bloem- en vruchtvorming en staat in voor een goede wortelontwikkeling van je planten.
  • Kalium (K)
    Zorgt voor het vormen van wortels, knollen en bollen en is noodzakelijk voor het ontwikkelen van mooie, stevige vruchten.
  • Calcium (Ca)
    Staat in voor stevige vruchten en dient ter bescherming van de vruchthuid. Tomaten die last hebben van neusrot, een aandoening veroorzaakt door onregelmatig water geven, sterke temperatuurschommelingen en een tekort aan calcium (Ca) versterk je door meststoffen op basis van calcium (Ca) te geven.
  • Magnesium (Mg)
    Pakt gebreksverschijnselen zoals gele bladeren aan. Gele bladeren wijzen immers in de meeste gevallen op een gebrek aan magnesium (Mg). Magnesium komt de fotosynthese ten goede en doet je planten er gezond uitzien.

 

Hoofdredacteur Angelo Dorny legt je in deze video uit welke elementen de belangrijkste zijn en waarvoor ze gebruikt kunnen worden.

Anderen lezen ook:  Chioggia biet