Niet veel mensen telen zelf hun aardappels, toch is het de moeite waard. Een portie vroege aardappeltjes, gekookt in de schil en geserveerd met wat zelfgemaakte kruidenboter is namelijk een delicatesse!

Van een perceel van 10 vierkante meter kun je ongeveer 30 kilo aardappelen oogsten, daar kun je met een gezin van vier personen een paar weken van eten.

Tips aardappels telen
1.
Tot half april worden vroege aardappels geplant. Zolang er kans is op vorst, mag het loof niet boven de grond komen.

2. Vroege aardappeltjes groeien het beste op lichte, losse grond. Omdat kleigrond langer nat en koud blijft, moet wat later worden geplant. Heb je zware grond, teel de aardappels dan op een verhoogd bed.

3. Voor de allervroegste oogst kun je de pootaardappelen al vanaf januari voorkiemen in het volle licht bij 15 ºC. Leg de aardappelen in een open eierdoos. Wanneer de uitlopers zichtbaar worden, moet je de aardappels afharden, zodat ze in april bestand zijn tegen de lagere buitentemperatuur. Voorkiemen is niet noodzakelijk.

aardappels poten4. Bereid nu de grond voor. Graaf geulen op een afstand van 75 cm en van 15 cm diep. Leg de pootaardappelen op de bodem op een afstand van 35 cm. Maak de gaten dan 15 cm diep en leg in elk gat een pootaardappel.

5. Wanneer de plantjes ongeveer 10 cm hoog zijn, kun je ze aanaarden. Je maakt dan ruggen van grond waardoor de aardappelen niet boven de grond kunnen groeien. Je kunt ook in het begin de aardappels dieper planten.

Anderen lezen ook:  Zomertips voor de moestuin

6. Te droge grond levert aardappelen op van slechte kwaliteit dus geef in droge perioden voldoende water.

7. Pas op voor de coloradokever die in korte tijd je veld kan kaalvreten. Vang ze weg zodra je ze ziet.

aardappels oogsten
8. Vanaf juni kun je ze oogsten, ze zijn dan nog erg klein. Je kunt net zoveel oogsten als je direct kunt gebruiken. De rest laat je in de grond zitten. Pas als het loof is afgestorven, groeien de aardappelen niet meer, dan kun je ze beter rooien.

9. Bij aardappels moet je altijd vruchtwisseling toepassen. Het is het beste om de aardappelen maar één keer per vier jaar op hetzelfde stuk grond te telen.

Meer moestuininformatie- en inspiratie vind je in het magazine De Tuin op Tafel.