Aardbeien zorgen met hun felrode kleur en zoete smaak direct voor een zomers gevoel. Het plantje is gemakkelijk te kweken en daarom ideaal voor de beginnende tuinier. Met dit stappenplan kun jij volgende zomer ook genieten van dit heerlijke hartvormige vruchtje.

1. Kies je ras
Je hebt eenmaal dragende rassen en doordragende rassen. De eenmalige rassen geven een flinke oogst af, terwijl de doordragende rassen voor een langere periode kleine oogsten geven.

Het oogstmoment van eenmaal dragende rassen verschilt per ras, dus als je meerdere rassen aanplant kun je toch voor een langere periode oogsten. Wil je liever maar één ras gebruiken maar toch veel oogsten? Plant dan als je de ruimte hebt een veldje vol met een doordragend ras.

2. De juiste plek
Aardbeienplantjes groeien het beste op een zonnige maar beschutte plek. Zorg ervoor dat de grond goed voedzaam en humusrijk is. Meng voor het planten ook lekker veel (zelfgemaakte) compost door de grond heen. Aardbeienplanten houden niet van kleigrond. Heb je geen andere keus, meng dan wat zand door de bodem heen.

3. Planten
Aardbeienplanten kunnen het beste geplant worden in augustus. Zet de planten op zeker 30 cm van elkaar zodat ze voldoende ruimte hebben. Op deze manier kunnen de planten goed groeien. Let erop dat de knoppen in het hart van de aardbeiplant boven de grond staan, anders plant je te diep. Het is belangrijk om in het begin voldoende water te geven.

4. Verzorging
De jonge planten maken snel uitlopers, haal deze weg omdat ze veel energie vragen. Tijdens een strenge winter is het verstandig om de plantjes af te dekken. In maart gaan de plantjes weer groeien en dan kun je dorre blaadjes weghalen en de plantjes bemesten met speciale aardbeienmest. Rond mei is het dan zo ver: de eerste vruchten zullen aan de planten komen. Om te voorkomen dat een vogel of andere indringer er met jouw aardbeien vandoor gaat, kun je je oogst beschermen met een net.

Anderen lezen ook:  Inkuilen

TIP: Heb je geen ruimte voor een aardbeien veldje? Koop dan een aardbeienplantje en plaats deze in een pot of bak. Kies een ruime pot (zeker 20 cm doorsnee) en vul die met compost of potgrond dat je mengt met wat zand. Wanneer je een bloeiend plantje koopt, heb je dit jaar nog oogst.

Dag van de aardbei
Zondag 10 mei 2015 wordt er in de provincie Vlaams Brabant het 60ste jubileum van de Dag van de Aardbei gevierd. Hier kun je kosteloos genieten van aardbeien in alle vormen, kleuren en geuren. Enthousiast geworden? Kijk hier.