Aardperen kweken

aardperen in eigen tuin

Aardpeer of topinamboer (Helianthus tuberosus) is een meerjarig knolgewas dat een grote opbrengst geeft. Een gezonde én gemakkelijke klassieker, die helaas, vaak wordt vergeten.  

In de moestuin
Je plant ze vanaf oktober of begin maart. Wanneer het niet vriest, kun je ze rechtstreeks in de vollegrond planten.Het forceren in een grote pot, kan vanaf februari. Door de vele groeipunten, bepaal je zelf hoe je ze in de grond stopt.

Standplaats en bemesting
Aardperen verkiezen net als veel andere groenten een zandlemen bodem die het water goed draineert. Een plekje in de zon of halfschaduw is prima voor dit knolgewas.
Meststoffen zijn niet nodig, de knol groeit erg snel.

Woekerplant
Aardperen kunnen in amper twee jaar tijd je hele tuin inpalmen als je niet tijdig ingrijpt. Zet ze dus op een plek waar ze ongestoord kunnen groeien. Of beperk hun uitbreidingsmogelijkheden door ze met stevige platen of potten in de grond af te schermen.
aardperen in bloeiBijzondere bloei
Vanaf september komen er kleine, gele bloemen hoog op de plant te staan. Voor een tuinier die van wat kleur houdt, zijn het stuk voor stuk pareltjes die je halverwege september begroeten.

Oogsten en bewaren
De knollen zijn winterhard, vanaf half november en gedurende de winter kun je ze oogsten. Maak er bijvoorbeeld heerlijke soep van!

Goed voor diabetici
Aardperen bevatten inuline, een suiker die goed is voor diabetici omdat bij de vertering van inuline geen, voor diabetici moeilijk afbreekbare, glucose vrijkomt.

TIP
Plant ook een aantal schillen van de aardpeerknol. Wat afval lijkt, kan ook gebruikt worden om nieuwe planten te telen!

0 Comments
Previous Post
chutney maken
Next Post
bonen