Een bessenstruik in je tuin is een echte aanwinst. Bessen zijn gemakkelijk te telen en de struiken vragen weinig onderhoud. De vruchtjes zitten vol met vitamines en blauwe bessen zijn daarnaast rijk aan antioxidanten.

Rode en witte bessen
Wanneer de zon schijnt krijgen deze bessen een mooie glans waardoor het bijna zonde is om ze te oogsten. Met hun zurige smaak zijn de bessen erg lekker om mee te koken en leuk om gerechten mee te decoreren. Bekende en goede rassen zijn ‘Jonkheer van Tets’ en ‘White grape’.

Zwarte bessen
Zwarte bessen zijn in de winkel erg prijzig, dus een eigen struik in de tuin is zeker een aanrader. Zwarte bessen hebben een sterke geur en zijn rijk aan Vitamine C. In tegenstelling tot de rode en witte bessen hebben zwarte bessen rijkere grond nodig. Goede rassen zijn de ‘Black Reward’ en de ‘Tsema’.

Blauwe bessen
Deze blauwe bessen zijn erg gezond en behoren dan ook tot de bekende ‘superfoods’. Het vruchtje bevat een hoog aantal antioxidanten en is goed voor het hart en de bloedvaten. Een bosbessenstruik staat graag in de zure grond, maar kan ook in een pot met heidegrond geplant worden. In de herfst hebben de bladeren van de bosbessenstruik prachtige kleuren. Goede bosbessen zijn ‘Ivanhoe’, ‘Brigitta Blue’ en ‘Chandler’.

TIP: Heb je een conifeer of spar in de tuin staan? Knip dan een aantal takken af en leg ze aan de basis van de bosbesplanten. De naalden worden droog, verteren en beïnvloeden de zuurtegraad van je bodem.

Anderen lezen ook:  Bosbessen uit eigen tuin

Kruisbessen
Kruisbessen zijn heerlijk in bijvoorbeeld yoghurt. Het is belangrijk om de rode of groene bessen lang genoeg aan de struik te laten hangen, zodat ze volledig rijp zijn (buikpijn). Kruisbessen groeien goed in een pot en kunnen ook in een mooie vorm geleid worden. Goede rassen zijn de ‘Invicta’, de ‘Xenia’ en de ‘Greenfinch’.

Tips en tricks
De struiken kunnen in het najaar geplant worden. Gebruik je liever een pot dan kun je ze het hele jaar planten. Bescherm je bessen goed tegen vogels door een net over de planten heen te leggen. Wees voorzichtig met oogsten, bessen zijn vrij kwetsbaar. Na het oogsten kunnen de bessen enkele dagen gekoeld bewaard worden, indien ze goed geoogst worden.