In editie 02/2019 van de Tuin op Tafel neemt hoofdredacteur Vera een kijkje bij zoete aardappelkweker Dimitri Jacobs, van kwekerij de Zoetewei. Hij vertelt welke drie rassen het meest geschikt zijn voor ons klimaat.

 

* ’Tainung 65’ – Volgens Dimitri is dit het beste ras voor buitenteelt. Roodpaarse schil en crèmekleurig vruchtvlees – soms geeft dit ras maar één knol, maar die kan dan tot 1,5 kg wegen. Na koken of bakken wordt het vruchtvlees boterzacht.

 

* ’Witte van de Ecohoeve’ – een mutant van ’Tainung 65’ maar dan met een andere kleur schil: wit. Dit ras geeft een grote opbrengst van gemiddeld 2,4 kg per plant. Omdat de knollen een handzamer formaat hebben (600-700 g per knol), is dit ras ook goed geschikt voor professionele teelt.

 

* ’Věra’ – een door Dimitri verkregen kruising van ’Molokai’ en ’Orleans’ met dieppaars vruchtvlees. Grote knollen en een hoge opbrengst per plant.

 

* ’Beuregard Improved’ – een verbeterede versie van ’Beuregard’, een ras dat in Amerika veel commercieel geteeld wordt. Hoge opbrengst van oranjevlezige knollen.

 

* ’Molokai Improved’ – zoals ’Molokai’ heeft dit ras prachtig dieppaars vruchtvlees, maar de wortels zijn dikker. Gemiddelde opbrengst is meer dan 2 kilo per plant.

In editie 02/2019 van De Tuin op Tafel lees je meer over deze groente en het telen ervan. Bestel hem nu via de Vipwinkel. 

Anderen lezen ook:  Tips om te oogsten