In de stad, of op een terras of klein balkonnetje zul je met tuinieren de dingen net iets anders moeten aanpakken. Elke plant wordt dan namelijk in een pot of bak verbouwd en niet in de moestuin, waar ze doorgaans iets groter worden en meer gaan opbrengen. Maak kennis met onze favorieten.

Sla
Sla is vrijwel een van de makkelijkste groenten om in een pot of bak te houden. Het ideale gewas voor de stadstuinier, kun je wel zeggen. Je plant kleine slaplantjes, of je zaait ze zelf – afhankelijk van welke soort je het liefst eet. Snij-en pluksla kun je beter zaaien, kropsla vind je dan weer als kant-en-klaar plantgoed in zowat elk tuincentrum. Sla oogst je al na gemiddeld 7 weken, snij-en pluksla zelfs iets sneller. Je zet ze met een aantal naast elkaar in een pot of bak, of je kiest ervoor om elke krop een eigen potje te geven. Dat laatste kan al in kleine 1 l potten. Stop elk slaplantje tot aan de eerste blaadjes in de grond. Let erop dat je ze niet te diep plant, dat kan namelijk rot en schimmels in de hand werken. Sla verlangt veel vocht maar heeft een hekel aan stilstaand water. Snij-en pluksla kun je elke 2 weken bijzaaien, van kropsla is het aangewezen om elke 2 tot 3 weken een nieuwe plantronde te houden. Zo spreid je de oogst en kun je regelmatig eten, zonder de hele oogst in een keer te moeten verwerken.

Courgette
Elke groente die je in de moestuin kunt telen, kan ook in een pot worden gehouden. Dat is al een geruststellende gedachte, toch? Ook courgettes, die op het eerste zicht niet geschikt zijn om op kleine oppervlaktes te groeien, zijn een mogelijkheid. Je kunt ze zelf zaaien, of als kant-en-klaar plantgoed meteen in een pot stoppen. Omdat courgettes vrij groot kunnen worden en erom bekend staan gulzig te zijn, is het aangewezen om ze in een grote pot te laten groeien. Een pot of bak met een minimale inhoud van 30 l is noodzakelijk. De planten worden opvallend groot en nemen dus aardig wat plaats in beslag. Geef om die reden elke plant een eigen pot en houd ze uit de buurt van andere – kleinere – gewassen. Courgettes verlangen veel water, het liefst dagelijks bij warme zomerdagen. Elke maand (vloeibare) meststoffen geven op basis van (P) fosfor en (K) kalium levert gezondere planten en betere vruchten op. Bij ideale omstandigheden produceert een courgette in een pot of bak ruim 20 vruchten per plant. Je oogst de vruchten wanneer ze hooguit 15 centimeter lang zijn.

Anderen lezen ook:  Gras als mulch

Snijbiet
Snijbiet is de kleurrijkste van het terras. Met zijn opvallende gekleurde stengels en prachtige bladaders kan het in combinatie met andere gewassen een eyecatcher zijn. Snijbiet groeit het best in het voorjaar en in het najaar, maar tegenwoordig zijn de meeste variëteiten ook bestand tegen de warme zomertemperaturen, zonder dat ze doorschieten en bloemen zullen vormen. Plant in een ruime pot of combineer met andere groenten en kruiden. Geef af en toe water en pluk regelmatig de bladstelen om meteen te verwerken. Je kunt snijbiet voorzaaien, of je kunt ook kant-en-klaar plantgoed aanschaffen.