Het is een hele kunst om groente en fruit op het juiste moment te oogsten. Daarom hieronder een paar praktische oogsttips.

Broccoli
Oogst je te laat, dan heb je (fraaie) bloemen in plaats van een gezonde groente. Broccoli is oogstrijp als je alle afzonderlijke knopjes in het scherm kunt zien.
bloemkoolBloemkool
Let niet op het formaat van de kool, want je hebt grote en kleinere exemplaren. Op het moment dat de ‘bloem’ loskomt van de zijkanten, kun je de bloemkool afsnijden.

Aardappelen
Jonge aardappeltjes vormen een koningsmaal!  Oogst ze zodra het loof begint af te sterven. Wees bij aardappelen altijd alert; zodra een aardappelziekte de kop opsteekt, moet je het hele veldje rooien.
komkommers oogstenKomkommer
Aan een komkommer kun je goed zien of hij oogstbaar is. De punten worden rond en de stekelige uitstulpingen zijn verdwenen.

Tomaten
Als je de tomaten direct wilt eten, kun je ze plukken als ze vuurrood en helemaal rijp zijn. Deze rijpe exemplaren bederven razendsnel dus je kunt ze nauwelijks bewaren. Pluk tomaten die nog een week of wat mogen liggen wat minder rijp.

Meer handige oogsttips vind je hier.

Anderen lezen ook:  Weetjes over de rabarber