Moestuinieren met kinderen is een leuke activiteit om samen te doen. Je hoeft ze heus geen moeilijke klusjes te geven, zet ze liever aan het werk met haalbare projecten. Kies voor makkelijke groenten en kruiden en vertrouw ze een eigen plekje toe.

Makkelijk is de boodschap
In ons klimaat geldt de wet van de sterkste. Niet alle planten zijn namelijk opgewassen tegen langdurige regen en hevige temperatuurschommelingen. Kies voor makkelijke groenten die het in zowat alle omstandigheden goed doen. Tomaten horen thuis in de kas en kolen doen er doorgaans te lang over om uiteindelijk geoogst te worden. Voor veel kinderen kan het wachten op het oogsten soms wat lang duren. Wanneer je gaat moestuinieren met kinderen probeer dan groenten te kiezen die snel te oogsten zijn. Om het nog leuker te maken, kun je hun favoriete groenten en fruit samen zaaien.

  1. Radijs
    Zaai radijsjes in een ondiepe schaal of pot. De rode, witte of roze knolletjes zijn oogstklaar na amper 5 tot 6 weken. Bedek de grond met vochtig krantenpapier tot de eerste blaadjes zichtbaar worden, dat houdt je zaden vochtig. Haal nadien weer weg. Geef regelmatig water en dun uit indien de planten te dicht op elkaar groeien. Oogst en verwerk meteen, radijsjes bewaren niet of nauwelijks in de koelkast.
  2. Sla
    Sla moet zowat de makkelijkste groente zijn die je zelf kunt telen. Na gemiddeld 7 tot 8 weken oogst je kropsla, na 5 tot 6 weken pluk je de eerste snij-en pluksla. Je kunt ze zelf zaaien of je kiest ervoor om kleine plantjes aan te kopen. Die laatste worden aangeboden in persblokjes die je zonder veel moeite kunt planten. Geef af en toe water en bescherm de planten tegen slakkenvraat. Schaf ecologische slakkenkorrels aan, die zijn alleen schadelijk voor slakken en vormen dus geen gevaar voor kinderen, huisdieren en andere nuttige gasten.
  3. Courgette
    Plant de zaden in aparte potjes, gevuld met zaaigrond. Of zaai meteen in vollegrond vanaf mei. Geef regelmatig water, houd onkruid op afstand en bescherm de jonge planten tegen slakkenvraat. Courgetteplanten bereiken een diameter van ruim 1 meter, vermijd andere gewassen in de directe omgeving.
Anderen lezen ook:  Aardappelen voorkiemen

Spullen hergebruiken
Maak potjes met wc-rolletjes of gebruikte kartonblikjes waar gaten in gemaakt worden, vul ze met zaaigrond en zaai er samen met je kinderen hun favoriete groente in. Ideaal voor erwten.