Komkommers groeien het liefst op een voedzame bodem die het overtollige water goed draineert. Aan stilstaand water hebben ze een hekel, dat werkt schimmels in de hand en remt de groei aanzienlijk. Geef ze een plekje in de zon, breng een flinke portie compost aan en bemest tijdens de teelt met organische meststoffen, rijk aan kalium.

Zaaien en planten
Komkommers zaai je doorgaans vanaf april. Exemplaren die in de kas groeien kun je vanaf eind maart binnenshuis opkweken. Voorzie een luchtige zaaigrond die je op temperatuur laat komen en plant de zaden in trays of kleine potjes. Geef water met een plantenspuit en dek af. Na gemiddeld een week zie je de eerste zaailingen verschijnen. Zodra ze hun eerste echte blaadjes krijgen, verplant je ze naar een grotere pot, waar ze in blijven groeien tot ze hun definitieve plek krijgen. Kaskomkommers plant je vanaf eind april, buitenkomkommers worden pas na de ijsheiligen in de grond gestopt vanwege de kans op vorstschade.

Verzorging
Komkommers die in de kas groeien moeten zich een weg naar boven kunnen klimmen, je moet ze dus steunen. Dat kan met een touw dat je onderaan de plant vastmaakt. Ze moeten ook worden gediefd om wildgroei te voorkomen. Haal daarom regelmatig grote okselscheuten weg. Ze hebben ook vaak water nodig om optimaal te kunnen groeien. 10 liter per dag is geen uitzondering. Buitenkomkommers kun je dan weer laten groeien zoals jij het wilt. Ze groeien namelijk op de grond of aan een klimrekje. Dat laatste beperkt de plaats die zo’n groente durft in te nemen, waardoor je uiteindelijk meer gewassen op dezelfde oppervlakte kunt oogsten.

Anderen lezen ook:  3 knollen om nu te oogsten

Oogsten en bewaren
Afhankelijk van het tijdstip waarop je hebt gezaaid kun je in de kas vanaf eind juni, begin juli oogsten. In openlucht doen ze er wat langer over en oogst je de eerste vruchten pas in augustus. Pluk ze jong en voor er zaden worden gevormd, dan zijn ze op hun lekkerst. Komkommers groeien elke dag en moeten dus goed in de gaten worden gehouden. Ze worden al snel te groot. Bewaar komkommers op een koele plek. Vermijd een te koude koelkast omdat die omgeving er vaak voor zorgt dat de vruchthuid week wordt.