Koolrabi werd lange tijd als een vergeten groente beschreven. Maar vandaag de dag is deze groenten weer helemaal terug. Hoe je hem plant, zaait en oogst, je vindt het hier!

Koolrabi planten
Koolrabi groeit op bijna alle grondsoorten, al verkiest deze groente een voedzame bodem. Vooraf een flinke portie goed verteerde compost laten aanrukken en inwerken met een woelvork is raadzaam. Extra meststof geven is niet noodzakelijk. Geef koolrabi een plekje in de zon of halfschaduw.

Koolrabi
Zaaien
Zaai ze in potjes of persblokjes voor in maart om ze vanaf eind april, begin mei te kunnen planten. Of zaai ze direct in de vollegrond, dit kan meestal vanaf juni. Plant koolrabi op een onderlinge afstand van ongeveer 25 centimeter. Geen tijd of weinig plaats? Koop plantgoed. Plant ze afwisselend om de week, zo spreid je de oogst over een aantal weken.

Zwakke steel
Na een hevige onweersbui is het niet ongewoon dat je afgebroken of omgevallen koolrabi’s aantreft in de moestuin. De zwakke steel, net onder de verdikking, breekt makkelijk af.
koolrabi in de tuin
Voorkom uitdrogen
De plant heeft een hekel aan droge periodes. Geef daarom regelmatig water, het liefst op een vast tijdstip. Anders barsten ze en valt de groei nagenoeg stil. Koolrabi is ook ontzettend gevoelig voor doorschieten bij droogte. Regelmatig gieten is ook daarom een van de betere preventieve acties. Ook mulchen kan helpen tegen uitdroging.

Ziekten bij koolrabi
De plant is vatbaar voor knolvoet, meeldauw en grauwe schimmel. Strikte teeltrotatie is van groot belang om ziekten en belagers te voorkomen. Koolrabi kan na de vroege aardappelen komen, maar doet het ook goed bij andere kolen of bladgewassen.
koolrabi oogsten

Anderen lezen ook:  5 ideale m² groenten

Koolrabi oogsten
Je oogst koolrabi door de verdikte steel net boven de grond af te snijden. De ideale oogstperiode is tussen mei en november, afhankelijk van het planttijdstip. Je kunt al oogsten wanneer de koolrabi’s zo groot zijn als golfballetjes, maar ze zijn minstens even lekker wanneer ze eruitzien als medium sized tennisballen.

koolrabi

 

Je kunt ze een paar dagen in de koelkast bewaren en een aantal weken in een kistje met vochtig zand, op een koele plek.

Heb je een overvloed aan koolrabi’s? Snijd met een mesje onderaan voor driekwart het steeltje door. Het resultaat: de plant stopt met groeien, maar krijgt nog net genoeg water om even in leven te blijven.