Koriander is een ‘hate it or love it’-kruid. De blaadjes hebben een nogal uitgesproken smaak. Je hebt er daarom niet veel van nodig om je gerechten wat extra smaak te geven.

Bodem voor koriander
Koriander zaai je in het voorjaar (rond april) op een zonnige plek in lichte, goed doorlatende grond. Als je alleen zaden wilt oogsten, is opkweken in de volle grond aan te raden. Voor alleen het blad kun je koriander prima in pot kweken, al zal de opbrengst mogelijk iets minder zijn.

Zaaien maar!
Zaai de zaden dun uit en breng er een dun laagje aarde over aan. Houd de grond vochtig, maar niet te nat. Het gebruik van een plantenspuit is hierbij handig.

koriander net boven de grondKoriander oogsten
Als na 2 tot 3 weken de plantjes opkomen, dun je ze uit op 5 cm (voor zaad op 25 cm omdat bloeiende planten nu eenmaal groter zijn). Na vier weken kun je vaak al de eerste blaadjes oogsten.

Laat ze steunen
Omdat de stengeltjes nogal dun zijn, is het handig om ze losjes aan een steun aan te binden. Doe dit zeker als je de planten zaad wilt laten vormen.

Regelmatig oogsten
Wil je regelmatig vers blad oogsten, zaai dan met tussenpozen steeds kleine beetjes, zoals je ook met pluksla doet.

Aanbevolen cultivars:
’Leisure’ Van deze koriander kun je lang plukken, want hij staat bekend om zijn goede bladproductie. Als ‘bladplant’ ook geschikt voor teelt in potten. Later in het jaar produceert hij ook zaden.
’Lemon’ Deze selectie is door zijn compacte groei (maximaal 40 cm hoog) eveneens ideaal voor potten. Bovendien is deze koriander extra fris door zijn citroenaroma.

Anderen lezen ook:  Kruidentuintje in de herfst

gerecht met korianderLekker met koriander!
Koriander wordt veel in Aziatische keuken gebruikt, waar het oorspronkelijk ook vandaan komt, maar past ook goed in salades en salsa’s. Of voeg de blaadjes – al dan niet fijngehakt – toe aan grote garnalen in olijfolie en verse knoflook, kort voordat je ze op de grillplaat legt.

Kijk hier voor nog een lekker recept met koriander.