De lente is weer in zicht en dat betekent dat de dagen langer worden en dat het moestuinseizoen gaat beginnen. Er zijn genoeg klusjes waar je in maart mee aan de slag kunt.

Laat compost aanrukken

Wil je een gezonde bodem, dan is compost één van de belangrijkste elementen. Het maakt je grond luchtig en zorgt voor een goede structuur. Compost dient als ankerpunt voor de meststoffen in je bodem, niet als voedingstof voor je planten.

Zaai reukerwten

Vanaf maart kun je reukerwten voorzaaien in de kas. Je plant dan gemiddeld 2 zaden per potje, geef regelmatig water en houd de temperatuur in de gaten. Ze gaan niet gebukt onder een nachtje vorst, maar kunnen er wel een hevige groeiachterstand door oplopen. Haal de planten bij nachtvorst naar binnen en zet ze ’s ochtends weer in de kas. Eind april kunnen de eerste exemplaren worden uitgeplant, als het weer dat toelaat tenminste. 

Tomaten zaaien

Heb je de zaaikriebels tot nu toe kunnen bedwingen? Mooi zo! Tomaten zaai je in maart en niet vroeger. Hoe vroeger je zaait, hoe zwakker de planten uiteindelijk zullen worden bij gebrek aan natuurlijk zonlicht. Zaai de zaden in bakjes met zaaigrond, stop de zaden 0,5 mm tot 1 cm diep in de grond, geef water en zet op een warme plek in de woonkamer. Na gemiddeld 5 tot 7 dagen komen de eerste exemplaren tevoorschijn en na nog eens 14 dagen kun je ze al verplanten in een individueel potje. 

Erwten en tuinbonen

Deze peulgewassen zijn allebei rasechte ijsberen. Hoe vroeger je ze plant, hoe liever ze het hebben. Laat erwten en tuinbonen een nachtje voorweken in een badje met lauw water om de zaadhuid zachter te maken. Zo kiemen ze doorgaans een stuk sneller. 

Bleek rabarber

Vanaf maart zie je opnieuw rabarber een teken van leven geven. De scheuten groeien snel en voor je het weet kun je ze alweer oogsten. Maar probeer de scheuten voor 1 keertje te bleken in het vroege voorjaar, dat levert ontzettend lekkere resultaten op. De smaak is zachter en dus minder zuur. Zet een bleekpot of een donkere pot over de plant en laat gemiddeld 3 weken rusten. Zodra de scheuten 15 tot 20 cm groot zijn, kun je oogsten.

Anderen lezen ook:  3 x nu oogsten

Plant vroege aardappelen in een pot

Het overgrote deel aardappelen plant je eind maart, begin april. Maar experimenteren met extra vroege aardappelen is net iets spannender. Plant ze vanaf maart in een pot of mand en zet ze in de kas. Bescherm ze goed tegen nachtvorst en aard tijdig aan om goede resultaten te boeken. Neem een pot of mand, voeg een kleine hoeveelheid potgrond toe, plant er 2 tot 3 aardappeltjes in (afhankelijk van je pot) en vul aan met een paar centimeter potgrond. Wacht tot de eerste scheuten verschijnen en voeg elke keer opnieuw een portie potgrond toe, tot de pot of mand helemaal is gevuld. Regelmatig water geven is een must, al vermijd je beter vocht op de bladeren. Dat werkt namelijk schimmels in de hand.